4.4.2020
Kategorie: Exklusivně pro PP

Smrtnost koronaviru a postupy prozatímní léčby

Sdílejte článek:

RUDOLF MLÁDEK

MLADEKRPoslední zveřejněná čísla smrtnosti koronaviru potvrzují očekávání, která odborníci predikovali z dosavadního průběhu pandemie.

Na špičce souboje s koronavirem se nachází Austrálie a Izrael (smrtnost 0,5%) , výborná čísla má Německo a Česko (1,3%), Rakousko a Kanada (1,4%) a ač nejvíce zasažené jsou nyní Spojené státy, pak smrtnost je tam zatím jen 2,5%. Opačné pole vede Itálie (12,1%), Španělsko (9,2%), Francie a Nizozemí (9,1%)v Velká Británie 8,7% a naskakuje Švédsko (5,5), to vše k 3.dubnu 2020 s tím, že jde jen čísla orientační, a proto zveřejňované tabulky ve světových médií vždy hovoří o odhadech s ohledem na variabilitu vstupních dat.

V USA zveřejněný průzkum společnosti SERMO rovněž patří k těm, co pouze z dosavadní praxe probíhající léčky indikuje možná řešení léčby koronaviru. Průzkum oslovil 6 227 lékařů ve třiceti zemích s dotazem, jaké dosavadní známé léky lékaři nasadili v jednotlivých nemocnicích proti SARS-CoV-2 způsobující nemoc COVID-19 (1).

Antimalarické léčivo hydroxychlorochin získalo první místo jako možný lék nového koronaviru. Lékaři vybrali hydroxychlorochin ze seznamu 15 možností a zvolilo jej k užití téměř 40% dotazovaných lékařů.

Navzdory tomu, že klinické testy zdaleka nejsou u konce, ale pandemie naopak v USA rychle sílí, vydaly proto americké zdravotní orgány už nyní povolení k nouzovému použití chlorquinu a jeho derivátu hydroxychlorochinu na nemoc COVID-19.

Stejnou cestou, jak uvádí ČTK, se vydali na Klinice infekčních nemocí pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). Na oddělení dosud přijali 34 pacientů s onemocněním COVID-19, patnácti nakaženým pak lékaři podali látku hydroxychlorochin. U osmi z nich pomohla a byli propuštěni do domácího ošetřování. Zatím je podle nemocnice předčasné dělat závěry, vyhodnocení předběžných výsledků této terapie bude provedeno během dubna.

Na výsledky světových laboratoří se rovněž čeká a i zde by měly být výsledky klinických testů nasazovaných léků či jejich modifikací zveřejněny do konce dubna. Ostré nasazení některých léků po potvrzeném klinickém vyzkoušení by tedy mohlo zmírnit probíhající pandemii a výrazně by se zvýšila šance na zahájení obnovy všech zasažených států.

Je vhodné zdůraznit, že právě v těch nejlidnatějších zemích (Čína, Indie, Brazílie, USA apod.) musí být dosaženo výrazného pokroku, jinak by se vlny pandemie mohly trvale a dlouhodobě opakovat. Proto aplikované současné „nouzové nasazení“ některých léků je dotázanou odbornou veřejností přijímáno jako zatím jediné možné řešení k zvládnutí celosvětové pandemie se všemi riziky, které to přináší. A minimálně do konce dubna se to zřejmě nezmění.

 

Zdroj:
(1)https://www.thegatewaypundit.com/2020/04/exclusive-data-shows-us-efforts-combat-china-coronavirus-crushed-us-economy-brazil-sweden-similar-fatality-numbers-open-economies/

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 4,53 out of 5)
Loading...