27.3.2020
Kategorie: Ekonomika

Ekonomickou apokalypsu může rozpoutat Schillerová

Sdílejte článek:

URZA

urzaMajitele lihovaru napadlo vyrábět desinfekce; stát mu to teda laskavě prominul, ale zakázal vyrábět další, když nemá povolení. To by tak hrálo, aby byl každý prospěšný, jak umí!

Na daleko větší průser však zadělává Schillerová a její shady dealings s ČNB. Je fakt úleva, že tu máme ten stát, co se o nás postará: http://clanky.urza.cz/index.php?linkID=523

Ale jedno po druhém. Napřed lihovarník. Lidi brblají, že ten zákaz je nesmyslný; třeba sestoupí Babiš ex machina a udělí výjimku, protože by se na tom daly nahrabat politické body.

Otázkou je, co všechny ty ostatní případy (zejména mimo krizi), kdy někdo může být užitečný, ale není, protože mu stát brání. Zajímavý je pak doublethink davů: „Je hrozné, že dotyčný nemůže dodávat desinfekci, když ji potřebujeme!“ versus běžné etatistické: „Samozřejmě, že si nikdo nemůže vyrábět cokoliv chce; povolení jsou potřeba!“ Lidé nechápou, že tyhle věci prostě škodí; jen teď je to víc vidět.

Apokalypsu však může rozpoutat Schillerová; ta dohodla s šéfem ČNB nákup státních dluhopisů. To má větší katastrofický potenciál než koronavirus. Jak to?

Inu, ČNB nemůže za normálních okolností nakupovat státní dluhopisy (je na to dokonce zákon); to má své opodstatnění. Když pomineme formality typu, že ČNB je jakoby „nezávislá“ instituce (asi jako ČT, zdravotní pojišťovny a tak), tak tahle praxe může reálně skončit hyperinflací.

Hyperinflace je to, co můžeme sledovat v některých banánových republikách (socialistický ráj ve Venezuele byl poslední ukázkou): Peníze nemají žádnou hodnotu, lidi jezdí nakupovat s trakařem plným bankovek; chleba stojí ráno miliardu korun, večer už deset miliard.

Schillerovou vůbec nepodezřívám z toho, že by tušila, co dělá; je to jedna z Babišových loutek. A jemu je to jedno, když bude moci rozdávat prachy a hrát si na zachránce, k čemuž mu nákupy státních dluhopisů ČNB pomohou.

V ČNB oproti tomu snad vědí dobře, co dělají (byť s jejich kroky dlouhodobě nesouhlasím a domnívám se, že páchají zlo, rozhodně to nejsou žádní blbci); jenže se jedná o celkem bezprecedentní krok, takže jeho následky s jistotou predikovat nemohou.

Kolik dluhopisů může ČNB nakoupit, aniž by došlo k apokalyptickým scénářům? Já nevím; a zatraceně doufám, že Rusnok to ví, protože jinak jsme v prdeli. Blbé je, že tahle situace je (na celém světě) dost nová, takže nikdo nemůže vědět, co je ještě „v pohodě“ a co už ne (teď pomíjím, že z pohledu libertariána není v pohodě ani koruna).

A co na to novináři? Prostě otiskují bez dalších výkladů a komentářů zprávu, že vláda dnes na mimořádném jednání projedná novelu, na jejímž základě by Česká národní banka (ČNB) mohla nakupovat od komerčních bank státní dluhopisy.

Vážně? Je zajímavé, jak titíž novináři musejí vždycky „vysvětlit“ (ve smyslu překroutit a omluvit) každý fail třeba české policie nebo EU, aby „to náhodou neinformovaný lid blbě nepochopil“; a teď, když se jedná o něco fakt zásadního, tak to podají jako nemastnou a neslanou zprávu bez komentáře?

Proč ta samá média, která mě už milionkrát informovala o tom, jak byli voliči v referendu o brexitu neinformovaní a nevěděli, co dělají, a dodala spoustu jednostranných komentářů, teď jen bezduše přepisují zprávu, které fakt většina lidí nerozumí, respektive nechápe její možné dopady?

Koronavirus tu může napáchat značné škody; ale hyperinflace může být reálnou apokalypsou. A rozhazovačná vláda se chce zalíbit voličům, tak dělá něco, čím nás může fakt reálně ohrozit. Neříkám, že se to stane. Jen že je tady to riziko a lidé by o něm měli vědět.

Další otázkou je, co se bude dít po otevření této Pandořiny skříňky; až přejde tahle krize, v jakém stavu bude pak legislativa? A co nějaký nástupce Babiše? Až bude potřebovat prachy, také sáhne do ČNB s tím, že „Babiš to přece už také udělal“?

ČNB nemá kupovat státní dluhopisy; je to cesta do pekel. Ne nutně hned, snad to teď dokáží nějak ustát; byť riziko tu je. Ale je to zatraceně nebezpečný precedens. A hlavně potenciální negativní následky toho kroku mohou DALECE předčit následky současné nákazy koronavirem.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 4,31 out of 5)
Loading...