21.3.2020
Kategorie: Ekonomika

Bláhová naděje

Sdílejte článek:

DAVID FORBELSKÝ

Je tu vir, šíří se rychle, škodí a celkem často i zabíjí. Tentokrát nemluvím o covidu, corona viru, nebo jak se bude nazývat pro historii. Mluvím o viru slepé víry ve stát a politiky.

Již dnes v době, kdy vůbec netušíme, co se bude v nejbližších dnech dít, už přesně vědí, co budou dělat po skončení opatření na zpomalení nákazy.

V podstatě v celé Evropě mají jasno, více peněz od vlád do podnikání, zadlužíme, podpoříme, zajistíme, slýcháte to denně z jakéhokoliv kanálu.

Je až s podivem, kolik lidí bere jako fakt, že bez pomoci vlády by se ekonomika v životě nevzpamatovala.

A teď nejde ani tak o tu naši, které nějakou vizi, strategii, nebo snad jen orientaci v běžném životě a podnikání věří snad už jen nájemníci pavilónu makaků v Tróji.

Takže se můžeme těšit na opravdu drakonická opatření, která nás po odeznění epidemie očekávají. A to ve jménu obnovy ekonomiky.

Vláda tvrdí, jak do ekonomiky nalije miliardy. Kde však vláda ty peníze vezme? No tak, že je před tím z té ekonomiky vezme. Takže je v pozici eskamotéra, který stojí v kádi s vodou. Kbelíkem nabere z kádě vodu a vsází se s publikem, zda hladina stoupne, nebo klesne, pokud si ten plný kbelík naleje na hlavu.

Ti, kteří myslí že stoupne, si říkají jeho voliči a nestoupající hladinu vody dávají za vinu kdekomu, na koho eskamotér právě ukáže. Naposledy to byli zlí hospodští, kteří šizením daní ukradli státu 18 miliard. Tedy v reálu nechali v kádi o něco víc vody, než si eskamotér hodlal vylít na hlavu. Často za to můžeme i my, kteří tvrdíme, že hladina musí zákonitě klesnout, protože spousta vody zůstane na eskamotérovi. U některých eskamotérů je to o to víc, protože se před vstupem do kádě připravil speciální hábit se spoustou kapsiček, do kterých vodu odchytává pro sebe.

A ne, nepomůže sebevětší kbelík, ani sebešikovnější eskamotér, který by dokázal tímto trikem hladinu vody zdvihnout.

Tahle krize může být šancí, šancí, že více lidí pochopí, jak pošetilé je spoléhat se na stát, o nadnárodním molochu, který už vůbec neví, která bije, ani nemluvě.

Je tu šance, že si uvědomí, že čím centralizovanější je rozhodování, tím je horší. Krásně je to vidět dnes, kdy řada obcí i krajů funguje mnohem lépe než stát. Byť uznávám, že před rozhodováním současného premiéra vypadá sofistikovaněji i šimpanz tahající banány s čísly navrhovaných opatření.

Jaká opatření tedy dají šanci podnikatelům a tím celé zemi stát se ne rájem na zemi, ale zemí kde fungují normální, staletími ověřené principy.

Již nyní by stát měl upustit od vybírání sociální daně jak od firem, tak od zaměstnanců. 90 % toho co tato daň má nyní zajišťovat si stejně dělají občané v rodinách, nebo dobrovolnou spoluprací. Vznikají skupiny hlídající si navzájem děti, které při tom i učí. Po zrušení sociální daně (byť se tomu stále eufemisticky říká pojištění) by tak ti, kteří takto děti hlídají a učí, mohou být placeni přímo lidmi, pro které tuto činnost vykonávají. Málokdo potřebuje ministerstvo, aby věděl, kam své dítě dát učit, nebo si hrát. Neschopnost této vlády ukazuje zbytečnost i jiných úřadů a agend, které nabobtnaly do neskutečných rozměrů a nyní jen ubírají vodu z té výše zmíněné kádě těm, kteří opravdu něco vytvářejí.

Doufám, že lidé pochopí, že je třeba ořezat současný stát na opravdu nejdůležitější věci veřejné, které je lepší organizovat po větších celcích, než je obec a kraj. V podstatě mě napadá jen armáda, soudy a do jisté míry policie. Vše ostatní je balast, který si lidi jak se ukázalo, dokáží obstarat sami za sebe a mnohem rychleji a účinněji než kdy mlže dokázat i ten nejlépe vedený stát. Jak dlouho by trvalo minstrovi (a kterému) třeba zorganizovat nákupy a donášku jídla pro seniory? Lidem na to stačilo pár dní a několik skupin na internetu aby to začalo poměrně slušně fungovat. Dejte to státu a budete potřebovat certifikát nákupčího pro seniora.

Takže časem se budou moci redukovat i další platby do nefunkčního systému.

Osobně odhaduji, že na provoz státu, který by většinu věcí, které si lidé jak je vidno dokáží zařídit sami, by stačila prodejní daň ve výši 10 %. Ale jsme v EU, která nařizuje DPH a to ještě 15 %.

Pokud po krocích a výrocích komise z posledních dní je ještě někdo kdo věří, že něco jako EU má smysl, pak tomu tedy říkejme DPH. Ale myslím, že EU právě zpívá svou labutí píseň. Pokud zůstaneme u příměru eskamotéra v kádi.

EU není nic jiného než několik takových kádí vedle sebe a šašci (pardon eskamotéři) cákají tou vodou i dalších takže v některé kádi je opravdu na chvíli víc vody než před tím.

Takže máme šanci vrátit naše životy do stavu, kdy nám nikdo nebude bránit v hledání osobního štěstí, ale zároveň ještě bude dbát na to, abychom při tom hledání nepoškozovali cestu nikoho dalšího, který chce jít cestou jinou. Zjistili jsme, že lidé jsou v drtivé většině dobří a chtějí si navzájem pomáhat, tím, že bychom ihned zrušili sociální daň, by najednou i tomu, kdo bere minimální mzdu (která je tuším 12 500) najednou zůstalo o 3 900 korun víc.

Což by k 10 tisícům čistého, které bere dnes, bylo jistě příjemné.

Ale obávám se, že se nepoučíme a zase skočíme na lep nějakému eskamotérovi, který bude tvrdit, že on nám v té kádi teprve předvede to pravé a jemné kouzlo, protože on ví jak tu vodu na sebe lít, aby zbyla na všechny a byla navíc čistší a lepší no prostě znáte to, pusťte si někdy zprávy, kde vám to ti eskamotéři slibují prakticky obden… Ale zkuste se zamyslet, jak moc potřebujeme státy v té podobě, v jaké jsou teď. Námitka, že zvládají ohrožení, neplatí. Nezvládají.

Jak by to mohlo vypadat bez státních zásahů v dobách corona viru napíšu příště, už teď to sem dočte málokdo.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (25 votes, average: 3,80 out of 5)
Loading...