17.3.2020
Kategorie: Ekonomika

Ukazatel strachu na Wall Street dosáhl nejvyšší hodnotu od velké finanční krize

Sdílejte článek:

INFOVOJNA

Přezdívají ho i ukazatel strachu na Wall Street. Index VIX dosáhl nejvyšší hodnotu od dob světové finanční krize v roce 2008. Ve středu během burzovních hodin v USA překonal hodnotu 60 bodů.

 

Takové úrovně nedosahoval ani během americké rozpočtové krize v roce 2011, či na vrcholu eurokrize v roce 2012, ani během následující panice na trzích v letech 2015 a 2018, kdy vzplanuly obavy o růst čínské respektive světové ekonomiky.

Technicky zachycuje ukazatel očekávané výkyvy na akciovém indexu S & P 500. Investoři s VIXem nemohou obchodovat přímo. Když však obchodují s opcemi, ovlivňují nepřímo jeho hodnotu. Opcemi si totiž obchodníci kupují právo koupit podkladové aktivum.

Americké akciové indexy se ve středu dostaly na hranici takzvaného medvědího trhu. To je situace, kdy ztráty klíčových indexů jako S & P 500 či Dow Jones Industrial Average klesnou přesáhnou 20 procent. Medvědí trh je při delším obdobím poklesů akcií.

Investory ve středu vystrašily kroky Bílého domu. Americký prezident Donald Trump ve středu kvůli epidemii koronaviru zakázal vstup Evropanů do Spojených států během příštích 30 dní.

Výprodej akcií pokračuje: Zákaz cestování Evropanů do USA zasáhl akciové trhy

Burzy po celém světě zaznamenaly další pokles, když nepříznivou situaci v souvislosti se šířením koronaviru ještě zhoršilo rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa o zákazu vstupu většiny Evropanů na území USA. Tento krok zvýšil obavy, že světová ekonomika sklouzne do recese.

Po tom, jak Světová zdravotnická organizace (WHO) rozhodla, že onemocnění COVID-19 způsobené novým koronavirem lze považovat za pandemii, Trump oznámil zákaz cestování Evropanů s výjimkou Britů do USA. Zákaz platí od pátku (13. 3.), a to na 30 dní.

K rozhodnutí reagovaly ropné i akciové trhy. Poklesem uzavřely všechny asijské burzy a pokles zaznamenaly i trhy v Evropě.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 klesl na závěr obchodování o 4,41% a obchodování uzavřel na úrovni 18.559,63 bodu. Nakrátko klesl o více než 5% a za tento týden ztratil přibližně 10%.

Širší index tokijské burzy Topix dosáhl na závěr obchodování 1327,88 bodu. Ve srovnání s předchozím závěrem obchodování tak klesl o 4,13%.

Pokles zaznamenaly i burzy v Číně. Hlavní index šanghajské burzy Shanghai Composite uzavřel obchodování na úrovni 2923,49 bodu, což představuje pokles o 1,52%. Index burzy v Šen-čenu klesl o 2,2% na 1818,56 bodu. Nejvýraznější pokles zaznamenal index burzy v Hongkongu Hang Seng. Uzavřel na úrovni 24.309,07 bodu, což představuje pokles o 3,66%.

Výrazný pokles zaznamenala australská burza, kde hlavní index klesl o 7,4% na nejnižší hodnotu za více než tři roky. Jihokorejský index Kospi zase klesl o 4,8% na 4,5-leté minimum, přičemž masivní výprodej akcií vedl nakrátko k přerušení obchodování. Ještě výrazněji klesl hlavní index thajské burzy Seti, a to o 8,8% na 8-leté minimum.

“Panický výprodej akcií pokračuje,” řekl makléř ze společnosti IwaiCosmo Securities Tošikazu Horiuči. Jak uvedl pro agenturu AFP, dá se počítat s tím, že pokles bude pokračovat i nadále.

Podobně jako v Asii se vyvíjela také situace na evropských akciových trzích, které po otevření klesly o více než 5%. Krátce po otevření burzy v Londýně klíčový index FTSE 100 zaznamenal pokles o 5,2%. Hlavní index německé burzy DAX 30 klesl o 5,8% a pařížské burzy CAC 40 o 5,7%. O více než 5% klesly i hlavní indexy burz v Itálii, Španělsku a ve Švýcarsku.

  • Infovojna

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 4,83 out of 5)
Loading...