10.3.2020
Kategorie: Kultura a tipy

Vila Valerie Fischerové – povídání o historii i současném stavu

Sdílejte článek:

Vilové stavby pocházející z meziválečného období jsou pro turisty vskutku velkými lákadly, protože se na jejich realizaci často podíleli významní architekti. Co se exteriéru i interiéru týče, většina těchto stavení je nevšedně řešená a architektonicky zajímavá. Ukázkovým příkladem je vila Valerie Fischerové, která stojí na začátku Preslovy ulice v Brně.

Psal se rok 1925. Vídeňského architekta Leopolda Bauera oslovil významný brněnský advokát Karl Reissig, aby navrhl a postavil dům pro vedoucí jeho advokátní kanceláře, která v té době odcházela do penze. Valerie Fischerová byla svobodná dáma, jež působila v advokátní kanceláři Reissiga dlouhá léta, a advokát se jí chtěl za svou oddanost odvděčit tímto gestem.

Valerie Fischerová měla zůstat ve vile až do své smrti, nicméně po deseti letech jí bylo odebráno užívací právo, a proto se potom začalo spekulovat, že mezi ní a advokátem bylo více než jen pracovní pouto.

Vila Valerie Fischerové a její čtyři podlaží

Bauer se při navrhování vily Valerie Fischerové oprostil od jednoduchosti a chladnosti funkcionalismu a snažil se o trochu jinou architekturu. Přestože ostatní architekti se ubírali směrem moderních technologií, jednoduchosti a vědecké racionality, Bauer šel proti tomuto proudu a propůjčoval stavbám různorodost. Vila Valerie Fischerové je čtyřpodlažní velkolepá stavba stojící na menším pozemku Preslovy ulice.

Vilová stavba se honosí válcovitými renesančními rohovými arkýři. Bauer se snažil každé patro navrhnout tak, aby sloužilo svému účelu, čemuž odpovídá i to, že každé patro má jiná okna.

V přízemí byly uchvacující lomené oblouky, které propojovaly jídelnu se zahradou. V prvním patře zase nechyběla otevřená arkáda s toskánskými sloupy, kde se nacházely ložnice Valerie Fischerové a její matky. Protože poslední patro bylo využíváno k provozním účelům, odpovídalo tomu i samotné provedení. Bauer zvolil dřevěné obložení a malá okna.

Co se interiéru týče, na něm si architekt také nechal velice záležet. Samotným srdcem objektu se stala vstupní patrová hala zdobená reliéfy vídeňského sochaře Alfreda Hoffmanna. V hale se nacházela i plastika tanečnice, přičemž za tímto dílem stál také Hoffmann. Svou fantazií Bauer nešetřil ani v ložnici a koupelně, kterou nechal obložit onyxem.

Vila a její radikální proměna

Bauer se při stavbě vily Valerie Fischerové inspiroval luxusními sídly v americkém Hollywoodu. Během druhé světové války však americký sen skončil. Vila potom už nesloužila k bydlení, ale v padesátých letech se proměnila na Moravské muzeum. Bohužel, v roce 2001 byla vila Valerie Fischerové kompletně přestavěna, a to kvůli absenci památkové ochrany. Z vnitřního vybavení se takřka nic nedochovalo, rekonstruována byla také okna se střechou a nový kabát dostala i fasáda.

Reality Brno – Unicareal s.r.o.

Roubalova 455/4
Brno-střed-Stránice
602 00

Tel: 541 211 876
Email: [email protected]

https://www.unicareal.cz/

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...