25.2.2020
Kategorie: Politika

Velký Bocian

Sdílejte článek:

VIDLÁK

Dnes to bude právě o Velkém Bocianovi – našem drahém premiérovi, který všem politikům v republice předvedl, co to znamená mít tah na branku.  Od posledního zdrbnutí našeho Andrejka už uběhl nějaký čas během kterého jsme se o něm zase hodně dozvěděli a tak bych řekl, že je načase ho zdrbnout znovu. Budu rád, když si v diskusi budu moci přečíst různé pohledy na Babišovu motivaci k angažovanosti v politice a prosil bych i nějaké věštění do budoucna. Pokud budete schopni přidat nějaké perličky či veselé historky z natáčení, určitě budu rád. Já to teď načnu:

Jak většina z vás ví, já u Andreje pracuju. Dělám v jedné z jeho firem zemědělského zásobování a nákupu a pracuju tam od roku 2012. To Andrej ještě v politice nebyl. Chystal se na to, měl založené už svoje ANO, ale do voleb ještě rok a půl chyběl a nikdo ho neznal. Když jsem svým kamarádům poreferoval, že nově pracuju pro Andreje Babiše, u nikoho to nepozvedlo obočí. Tu a tam někdo věděl, že se jedná u druhého nejbohatšího člověka v republice, ale nic víc. Řepky rostlo víc než dneska, pesticidy se stříkaly víc než dneska a průmyslová hnojiva se sypala stejně jako dneska. Přesto považte – nikdo nedemonstroval, nikoho to netrápilo, nikomu se neotevírala kudla v kapse z drancování půdy. A drancovala se stejně jak dneska – spíš víc.

První věc, kterou bych chtěl podotknout je, že se vůbec nedivím Anďochovu úspěchu ve volbách. Jeho protivníci (především ti novinářští) jsou tupí, blbí, dementní a i průměrnému vidlákovi, který Andyho vůbec neznal, ale ví něco o zemědělství, od začátku docházelo, že většina obvinění jsou jen kecy. A když novináři lžou o řepce a její údajné škodlivosti, lžou o přebírání Kosteleckých uzenin, lžou o Bohumíru Radovi údajně poctivém chlapovi, kterého Andy zničil,  je dost důvodů se domnívat, že lžou i o Čapáku a dalších hříších našeho oligarchy.

Já osobně dodnes po Bohumíru Radovi likviduju jeho ropné laguny, které svou poctivou prací nadělal po celém znojemském okrese. Dodnes moji kolegové svými pluhy vyrývají z polí slepičí pařátky, když mu uhynuly celé statisícové chovy kuřat a on je likvidoval zaoráním. Já osobně jsem nechával likvidovat stovky tun siláže, která byla uložená ve žlabech postavených za peníze EU, ale bez odvodnění a dalších nezbytností, takže z toho krávy nejenže nedojily, ale masově hynuly. Když jsem si pak přečetl příslušné kapitoly o Radovi v knize Jaroslava Kmenty “Boss Babiš”, nějak jsem se nedokázal donutit, abych ostatní kapitoly považoval za čistočistou pravdu.

Stejně tak jsem ještě zčerstva zažil poměry po převzetí Kosteleckých uzenin a myslím si svoje.  V této republice ještě jsou stovky tisíc lidí, kteří žijí na vesnicích, rozumějí zemědělství a… jsou už povětšinou v důchodu. To jsou první Babišovi voliči. Přečetli si kolosální nesmysly v novinách a usoudili, že novináři lžou na zakázku, protože tak tupí přece nemohou být z přirozenosti.

Stejně tak vím, že Andrejko v roce 2013 ani zdaleka nečekal takový volební úspěch kterého dosáhl. Z řečí, které tehdy vedlo jeho okolí a spřátelené manažerstvo se dalo usoudit, že Andrej si prostě myslel, že jím zalobovaní politici mu prostě lžou, mlží, nedělají co potřebuje a on ztráci miliardy peněz. Tak se toho chopil sám, protože přesně takhle to dělal i v byznyse. Jeho výroky o řízení státu jako firmy, ty jsou ještě před obdobím guru Máry, který by mu takovou hlášku nikdy nedoporučil. Andrej podle mě prostě myslel, že když se stane politikem sám a dosadí si všude lidi, kterým může věřit, tak se zlepší jeho byznys a protože co je dobré pro Agrofert je dobré i pro demokracii, zlepší se život všem. To není žádná ironie. Takhle si to vysnil. Když udělal z Agrofertu obrovskou korporaci, tak to stejně půjde i na ministerstvu. Peníze jsou přece diktátor, vše je podřízeno nabídce a poptávce, železné zákony trhu platí pro každého.

Pak tam vlezl a zjistil, proč mu spřátelení a zlobovaní politici mlžili a lhali. Zjistil že jim poroučí Merkelová, Obama, že tu nahlas řvou různé zájmové skupiny, že pro dotace z EU žádná tržní pravidla neplatí, že tam vůbec neplatí žádná pravidla, kromě dikatury silnějšího. A rok od roku, den ode dne  zjišťuje, že stále více dělá to co dělali všichni před ním a budou dělat všichni po něm. A má své osobní dilema, jestli se prostě jen nepřipojit k proudu, nahrabat si, pak postavit pár laviček pro Havla a v klidu pozorovat Alpy ze své krásné vily u Ženevského jezera.

V naší republice jsou stovky tisíc lidí, kteří si myslí přesně tohle. Jsme pod tlakem mnohem větších sil z EU i ze zbytku světa. Andrej se jim jeví jako někdo, kdo alespoň trochu vzdoruje, kdo má možná osobní a sobecké důvody se nepřipojit k unijním elitám a hrabat si do kapsy. Unie je proti Andrejovi a EU je přece i náš nepřítel. Rovnice je hotová.

Kdyby EU Andrejovi všechny dotace schválila, byl by to mnohem lepší důkaz pro Andrejovy odpůrce, že do politiky vlezl jen kvůli velkým penězovodům. Takhle se špatně argumentuje proti Andrejovi, když má každou účetní položku stokrát pod kontrolou, pořád mu to EU vyčítá, pořád ho popotahují – to se volič těžko přesvědčuje, že Anďochova motivace byla vlézt do politiky a řádné si nahrabat z dotací.  A nedej Kalousku, aby se ukázalo, že jeho lidi vše udělali legálně a správně, nic se vracet nebude a i když bylo vše na hraně pravidel (jako všude a vždcky), vše je legální.

Podle mě osobně stojí za Andrejovým úspěchem v politice ještě jeden prostý fakt. Ten chlap je zvyklý z byznysu makat osmnáct hodin denně. Navíc je ze staré školy, používá zápisník a ne notebook a má ještě pořád slušně vytrénovanou paměť. Naši lenošní poživační papalášové ve všech totalitních, fašistických i demokratických stranách najednou zjistili, že mají co do činění s někým, kdo si platí drahé poradce od kterých za své peníze chce slyšet pravdu, je v plném nasazení už v šest ráno a ještě i o půlnoci. Na všechno má lidi, má je zorganizované a zatraceně dobře placené a tak po nich může chtít výsledky. Mladí huliči u Pirátů se denně přesvědčují, že proti nim stojí tvrdej chlap, který se nezakecá, nezná odpočinek, nezalekne se každého utřinosa a má mnohem větší sloní paměť než Ještěr z Hradu. S Andrejem do politiky vtrhlo něco, na co si tam dávno všichni odvykli. Andrejovo heslo o makání je možná ta jediná čistočistá pravda. Ten chlap se umí nasadit a umí k tomu donutit i druhé. Proto je vždycky o pět koňských délek napřed.  A je dost voličů, kteří si přesně tohle přejí, protože předivo státních i zahraničních vztahů je složité k nepochopení a tak tam volí člověka, který je v práci furt.

Samozřejmě Andy nemá žádnou kouzelnou hůlku a většina jeho úspěchu je v tom, že dokázal přijít do politiky v ekonomicky mimořádně šťastném období.  Nechci spekulovat nakolik je to jeho zásluha nebo nakolik je to jen náhoda nebo práce někoho jiného, každopádně on dokázal s velkým náskokem před ostatními slíznout smetánku. Uměl to i když ještě nebyl premiér, umí to teď a podle mě to bude umět i dlouho poté, co už premiérem nebude.

Nadělal samozřejmě jako politik i celou řadu kopanců, které se dílem ukazují a dílem o nich ještě ani nevíme.  A proč o nich nevíme? Protože se celá opozice proti Andrejovi od politků, přes novináře až po demonstranty pořád hnípá v jeho dávné STBácké minulosti, která už nikoho nezajímá, hrabou se v Čapím hnízdě a přitom každý člověk v této zemí zná ze svého okolí několik dalších čapích hnízd a jejich majitele, kteří jsou stále váženými občany a nikdo je bahnem nevláčí. Nemluvě o tom, že většina dnešních voličů si pamatuje, jak se jejich zaměstnavatelé ke svému majetku kdysi dostali. A málokdo, opravdu málokdo toho dosáhl usilovnou prací. Opozice se hrabe v něčem, co voliči tolerují, odpustili, nebo jim je to jedno.

Zbylí opozičníci se pak hrabou v něčem, čemu vůbec nerozumějí. V průmyslových hnojivech a řepce. Není divu, že nikdo ještě ani nezačal rozkrývat to, co Andrej svojí usilovnou šestnáctihodinovou prací pokazil jako premiér. Podle mě se Andrej každý večer modlí směrem k Citibank, děkuje prozřetelnosti za tak debilní opozici a prosí, aby mu ještě dlouho zachována byla. Vedle neschopnosti všech ostatních stran pak Babiš vypadá jako Titán a to stačí pro mnoho set tisíc dalších hlasů.

Kdyby tu byla opozice co k čemu, měl by Andrej svých dvacet procent hlasů, musel by se kamarádit se spoustu hnusných slizkých a debilních politiků, kteří by mu jen překáželi. Ze svých nápadů by různými kompromisy prosadil jen zlomek a zřejmě by už dnes byl neoblíbený, ušpiněný od Kalousků, Vondrů, Sobotků a dalších. Sanitární kordon našich liberálně demokratických stran jen zařídil, že se Andy musí historicky znemožnit sám, ale to prostě bude ještě chvíli trvat. Stejně tak absence jakéhokoliv jiného lídra, který by měl alespoň tolik charismatu jako Andrej, jen umožňuje hnutí ANO stavět jednoduchou, ale velmi stabilní PR podporu svému šéfíkovi. Tupost novinářů o řepce a průmyslových hnojivech zase Andrejovi odstraňuje z cesty hlídací psy demokracie, kteří na sebe v přímém přenosu prozrazují svojí nevzdělanost a nulový rozhled. Pro mě je Kmenta prototyp ignorata a kreténa v jednom. A prozradil mi to na sebe sám svojí knížkou.

Za mě osobně říkám, že Andrej minimálně měl dost vlastností, kvůli kterým stál za zvolení. A pokud je dneska už nemá, není tu nikdo masově důvěryhodný, kdo by to národu ukázal.

 

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 3,04 out of 5)
Loading...