21.1.2020
Kategorie: Politika

Debakl ministra dopravy Kremlíka

Sdílejte článek:

JAN BARTOŇ

bartonMinulý pátek jsem dával ministru dopravy tak týden, maximálně dva. V neděli už bylo před schůzkou Andreje Babiše s programátory jasné, že to bude rychlé. Včera navrhl Babiš odvolání Kremlíka prezidentu republiky.
.

Babiš navrhl Zemanovi odvolání ministra dopravy Kremlíka, zastoupit ho má Havlíček. Kremlík podle něj manažersky selhal u zakázky na dálniční známky. Za zakázkou na informační systém a e-shop pro elektronické viněty za 401 milionů korun stojí Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI), který spadá do gesce právě ministerstva dopravy. Fond ji bez soutěže přidělil firmě Asseco Central Europe. Kvůli vysoké ceně ji kromě opozice podrobili kritice i experti z IT branže, a nakonec právě i premiér Babiš.

Předchůdci ministra dopravy Vladimíra Kremlíka Danu Ťokovi zlomila vaz mimo jiné i kalamita na D1 v předloňském roce. Stávajícímu ministru zakázka na prodej elektronických známek za 400 milionů korun. Z toho, co víme, byla tato zakázka z „říše snů“, protože se uskutečnila v režimu utajení a zakázku získala oslovená firma. Premiér Andrej Babiš byl po oznámení ceny zakázky podle svých slov „naštvanej“ a pozval si Kremlíka „na kobereček“. Kremlík zdatně mlžil, jak to vše je promyšlené a že zakázku nezruší. Poté, co se ozvali programátoři s tím, že e-shop na dálniční známky zhotoví pro českou vládu zdarma, bylo jasné, že se pod Kremlíkem propadla pevná půda. Po setkání s programátory pak Babiš jednal rychle a navrhl odvolání svého ministra prezidentu republiky Miloši Zemanovi.

Jsem zvědav, jak stát „zúřaduje“ dodání e-shopu na dálniční známky zdarma a jak to bude se zárukami za kvalitu systému. S tím si ale mohou šikovní právníci poradit. Domnívám se, že právě těmito argumenty hájil Kremlík e-shop za 400 mega. Z výše uvedeného plyne opět poučení. Když někdo třeba i v roli ministra dělá z premiéra hlupáka, občas na to může doplatit. Záleží na premiérovi. Toto si ale Vladimír Kremlík do výkladní skříně své kariéry jistě nedá.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...