12.1.2020
Kategorie: Multikulturní soužití

Migrace byla pro lidstvo „vždy dobrá,“ káže ministr zahraničí Vatikánu

Sdílejte článek:

REFORMY.CZ

Vatikánský ministr zahraničí tento týden řekl, že „historie je tvořená právě migrací,“ přičemž tvrdil, že migrace byla pro lidstvo vždy jedině dobrá.

Tajemník Svaté stolice pro vztahy se státy arcibiskup Paul R. Gallagher v proslovu na konferenci nazvané „Budovat Evropu společně“ na Štrasburské univerzitě řekl, že migranti jsou „našimi bratry a sestrami, kteří hledají lepší život pryč od chudoby, hladu, vykořisťování a nespravedlivého rozdělování zdrojů planety, které by se měly rozdělovat rovným dílem mezi všechny.“

„V historii lidstva byla migrace vždy pro lidstvo dobrá,“ prohlásil tento arcibiskup. „V průběhu minulých staletí vždy docházelo s dobývání území spojenému s migrací a také k deportacím. Ty okupace vždy vedly k mnoha obětem a devastacím. Celé civilizace a kultury byly často vymazány z povrchu země a nové se pak budovaly.“

„Skutečností je, že historie byla tvořena migrací,“ řekl. „A migrace je také součástí naší současné a moderní historie; ta má dopady zvláště na mnohé země v naší drahé Evropě.“

Arcibiskup řekl, že je kriticky důležité řešit tyto problémy v zemích původu migrantů, aby se mírnily konflikty a násilí, které lidi vyhání, aby opouštěli své země.

Cílem migrace by neměla být „asimilace“ ve smyslu zřeknutí se své identity, aby došlo k přijetí identity hostitelské země, řekl, ale imigranti by se také neměli uzavírat vůči svému okolí. Cílem by spíš mělo být reciproční obohacení mezi různými „světy“, mezi kterými migrace přináší kontakt.

Je tu však nebezpečí vytvoření „amorfní společnosti zbavené jakýchkoliv ideálů,“ založené na nejnižším společném jmenovateli, řekl tento arcibiskup.

Také vatikánský podtajemník sekce pro migranty a uprchlíky otec Fabio Baggio promluvil na této stejné konferenci, přičemž vychvaloval hlavně Globální pakt OSN, tj. ten o „bezpečné, řádné a pravidelné migraci“ (GCM) a i ten druhý pakt o uprchlících.

Vatikán je přesvědčen, že „tyto dva Globální pakty představují historický pokrok v naší společné odpovědnosti jednat solidárně ve prospěch lidí v pohybu, zvláště těch, kteří se nachází ve velice prekérních situacích a těch nucených k odchodu,“ řekl.

Navíc vítání migrantů „znamená nabízet migrantům a uprchlíkům širší možnosti, aby se mohli dostávat do cílových zemí bezpečně a legálně,“ řekl.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 4,10 out of 5)
Loading...