2.1.2020
Kategorie: Společnost

Srovnání: Rok 2020 podle autorů sci-fi a realita

Sdílejte článek:

JAN SOVA

Zdá se, že namísto toho, abychom dokázali využít technologie tak, aby nám sloužili, dokázali jsme je využít jen k budování totalitnější společnosti.

Rok 2020, přibližné představy autorů sci-fi

Marek právě zasazuje na Marsu první strom. Zatím jen v teraformním skleníku, ale poslední měření nově vznikající atmosféry ukazují, že by bylo možné brzy sázet geneticky modifikovaná keře na pedofilizované části horniny Marsu. Kolonie netrpělivě čeká na nejnovější snímky ze satelitu, aby mohli porovnat změny v hospodaření s vodou jimi modifikované krajiny.

Rok 2020, realita v ČR

Před pultem je nedočkavý zákazník. Prodejce Marek má opět problémy s EET pokladnou. Vypadlo mu WiFii připojení a restart kasy nepomohl. Marek volal na callcentrum operátora, ale tam mu nedokázali poradit, jako obvykle. Zákazník je netrpělivý, a tak mu Marek vypisuje účtenku v offline režimu. Ví, že teď má povinnost mu do 48 hodin doručit originál účtenky, který bude odeslán i finanční správě po obnovení spojení… Marek ale přemýšlí, kam založil GDPR kompatibilní formulář, kterým může zažádat o adresu zákazníka tak aby mu účtenku doručil expresní přepravní službou… a může to vůbec udělat, když na listovní zásilky má monopol Česká pošta? Stihne vše do 48 hodin, aby se vyhnul postihu?

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 votes, average: 4,56 out of 5)
Loading...