26.12.2019
Kategorie: Exklusivně pro PP, Politika

Zemanovo vánoční poselství: Myslete a nenechte se manipulovat

Sdílejte článek:

COM/FB

Prezident Miloš Zeman začal své vánoční poselství optimisticky, pak se ale tvrdě pustil do bojovníků proti klimatickým změnám. Zkritizoval také pomalost soudních a stavebních řízení. Kromě zdraví a radosti popřál v čtvrthodinovém vystoupení lidem i bolest z myšlení. Pro čtenáře PP jsme zaznamenali několik ohlasů na jeho projev na sociálních sítích:

***

K vánočnímu projevu prezidenta Miloše Zemana: Prezident Zeman zdůraznil úspěšnost naší země. Souhlasím, zvyšovat sebevědomí národa je úkolem prezidentů. Chválit ale chiméru investičního plánu a nezmínit např. chybějící penzijní reformu je absurdně nekritický postoj k vládě. Správně naopak varoval před dopady zeleného náboženství.

V úspěšné zemi s malou nezaměstnaností by také prezident měl apelovat na vládu, aby hospodařila s vyrovnaným rozpočtem, což byla vždy i jeho mantra. Kvůli své adoraci premiéra Babiše ale není objektivního hodnocení vlády, zdá se, prezident schopen.

***

Pan prezident ve svém poselství projevil jedno naprosto nereálné přání. A to, aby studenti stávkovali za klima v sobotu… To neklapne pane prezidente, v sobotu a neděli totiž studenti stávkovat opravdu nemohou protože během těchto dvou dnů nemusí jednak do školy a taky v tyto dva dny většinou provádí činnosti, proti kterým běžně stávkují.

***

I na Štěpána nám prezident lže. Prohlásil: „Povšiml jsem si rovněž demonstrací v Praze, jejichž účastníci vyžadovali demisi ministerského předsedy. Na to se dá odpovědět velice stručně. V parlamentní demokracii, kterou jsme a budeme, premiéři přicházejí a odcházejí na základě výsledku svobodných parlamentních voleb. Tečka.“

Nějak mu v hlavě utkvěla komunistická teorie demokratického centralismu, která stručně řečeno poučuje: Zvolte si nás a pak budete držet hubu a poslouchat.

Parlamentní demokracie je založena na férové soutěži podle pravidel. A ten, kdo nehraje férově třeba i v soukromých věcech, musí být diskvalifikován a vyloučen z politiky. Když má ve slušných zemích politik morální škraloup, například veřejně lže, aby zakryl své nepravosti, trvá to několik dnů, nanejvýš týdnů, než odstoupí. A proto demonstrace za diskvalifikaci premiéra (i prezidenta) ze slušné společnosti jsou nejen zcela oprávněné, ale stoprocentně odpovídají parlamentní demokracii.

Je to podobné, jako prezidentská milost. Zeman mohl udělit milost Kájínkovi a nám nezbylo, než se s tím smířit. Stejně tak demokratická veřejnost má právo diskvalifikovat nemravné politiky a jim nezbývá, než se s tím demokraticky smířit.

***

Vánoční poselství prezidenta za mě dobré. Mohl bych to v podstatě celé bez uzardění podepsat. Ani si nechci domýšlet, co by říkali ti, kteří chtějí posílat prezidenta do Číny či do Ruska a 24 hodin denně se zaklínají slušnosti.

Redakce Deníku N, Respektu, Šafr, Pehe, Halík, Hřebejk a spol. musí zuřit už jenom z toho, že vypadal Miloš Zeman zdravě. Dám si trochu cukroví a jdu si vychutnat jejich žlučovité reakce. To bude slast.

***

Prezident Zeman ve svém proslovu nikoho neurazil, nikomu nefandil a připomenul pravidla demokratické soutěže. Jedna pasáž se mi velmi líbila, když lidem lehce naznačil, že mají používat vlastní rozum a nediskutovat s těmi, kdo jen urážejí a nemají argumenty.

 

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 votes, average: 3,94 out of 5)
Loading...