23.9.2014
Kategorie: Ekonomika, Politika

O zákazu kouření: Namyšlená nadřazenost vs. svoboda podnikání

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL 23|09|2014

Tak jsem se včera zas jednou podíval na zprávy v České televizi. A hned na úvod mně dostala jejich mladičká moderátorka. Samou radostí zadýchaným hlasem nás všechny ujistila, že už je to na dobré cestě, a že tentokrát už to určitě vyjde. Oči ji zářily mladickým zápalem pro dobrou věc a následná reportáž, (i s názornými, líbivými záběry pro duševně méně čilé diváky) , byla nabita samým sluníčkovým pozitivismem. Jo a co že to vlastně vyjde? No zákaz kouření v restauraci, přece!

 

[ad#hornisiroka]

 

Osobně jsem nekuřák, a to celoživotní. Mohu-li si vybrat, preferuji nekuřácké prostředí. Ale zakázat zákonem kouření v SOUKROMÝCH restauracích považuji za výraz ryzí, arogantní zvůle. Bohužel, zvůle typické a čím dál častější.

 

Už vidím, jak se někteří ošklíbají. Ten hlupák ještě nepochopil nedozírnou škodlivost kouření! On snad neví nic o nemocech, rakovině, celospolečenských nákladech, není mu líto ubohého pingla, který se v té hnusné, zakouřené knajpě dusí… Ne, vážení, o tomhle to není. Je to o svobodě. A taky o namyšlené nadřazenosti.

 

Nejdříve k té svobodě. To, že vůbec nějaká hospoda existuje, není díky státu, ale zpravidla státu navzdory. Nebo snad víte o něčem, čím by kdy přispěl slavný stát jejímu majiteli? Kdy a s čím mu pomohl? V čem mu ulevil? Není to spíš tak, že jej dře do krve odvody a dávkami a pak jej doráží svými dráby, pardon, dnes se říká kontrolními orgány?

 

Ne, ten člověk si za své vydřené a fest zdaněné peníze svůj podnik vybudoval, drží jej nad vodou krize nekrize, a závisí na něm celým svým majetkem. Takže, vážení poslanci, nepřispěli jste, nerozumujte! Nechte jej, ať si rozhodne vlastní hlavou a na vlastní riziko provozuje takový podnik, jaký je mu libo. Je to jeho podnik.

 

[ad#hornisiroka]

 

A teď k té namyšlené nadřazenosti. Víte, milí poslanci, málo co vás charakterizuje tak přesně, jako tento zákon. Víte vy vůbec něco o odlehlých částech našeho státu, myslím jako fakt až třeba za Průhonicemi? Tušíte něco o životě toho „obyčejného člověka“, kterého máte v hubě tak často? Že by aspoň něco? Jo, kdosi vám asi řekl, že ta pakáž, eh sorry, obyčejný člověk stále ještě kouří. Fuj! Jak uboze čecháčkovské. Odporující všem našim pokrokovým eko-bio-eurohodnotám… To se přece musí napravit!

 

A tu právě vidím dva světy, které se naprosto míjejí. Totálně. V tom prvním se sebestředný panák, oblečený do přírodních materiálů z fair trade obchodu, jde stravovat do veganské restaurace, s klimatizací a tichou meditační hudbou. V tom druhém si traktorista po šichtě zajde na cigárko a pár piv do hospody v Horní Lhotě. Chápu oba. Co ale nechápu a co mně po pravdě strašně štve je namyšlenost toho prvního, který si osobuje právo rozhodovat o tom, jak má svůj život prožít ten druhý. Štve mně ono bohorovně přesvědčení, že je jen jedna správná, ušlechtilá a tak nějak lepší životní cesta, a je proto povinností dobrého člověka učinit vše, aby se ostatním ty jejich (jistě zlé a škodlivé) cesty zakázaly znepříjemnily a zrušily.

 

 

Víte, páni poslanci, ten skladník z Žulové u Jeseníku, nebo krmič z Horní Lomné, má svůj rozum, své preference a žije podle nich svůj život. Ano, nechodí tolik na operu ale spíš na ryby, nemiluje squash, ale chodí na fotbal a místo etnických specialit upřednostní guláš se šesti, ale tuto cestu si vybírá sám! A že je v ní i to kouření? Inu, když vám byl jeho rozum dost dobrý, abyste ho uháněli před volbami, když vám právě ta jeho „svobodná volba“ stála za všechny ty billboardy a opičárny v nesčetných kampaních, tak mu ji popřejte i v otázce kouření! A že je kouření škodlivé? Jednak to každý ví a pak, přežírání, chlast, stres v práci, nepozorné přecházení vozovky a co já vím co dalšího jsou škodlivé taky. A všechno snad zakázat nelze. Snad..

 

No a ty hospody? Víte, on už si každý hospodský dávno sám vyhodnotil, jestli do toho nekuřáctví jít, nebo ne. V malé obci o pár stovkách obyvatel, kde je jediná malá krčma pro pár stálých hostů by vaše striktní nařízení mohlo být pro hostinského a hospodu likvidační. Ale jestli skutečným účelem tohohle nápadu má být získání dalších nezaměstnaných (hostinských) a dalších naštvaných voličů (bývalých hostů), pak směle vpřed!

 

[ad#velkadolni]

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (23 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...