6.12.2019
Kategorie: Politika

Michálek pochopil o čem je politika! Pochopí to někdy i Petr Fiala?

Sdílejte článek:

KAROLINA STONJEKOVÁ

„TOP 09 by měla zaniknout, protože devět stran ve Sněmovně je moc,“ zhruba tohle prohlásil šéf poslaneckého klubu Pirátů, Jakub Michálek, a vzbudil tím nemalé emoce. (A asi nikoho nepřekvapí, že největší emoce pocházejí právě od Miroslava Kalouska nebo Markéty Pekarové, tedy od představitelů dotčené strany). Přitom když se na Michálkův výrok podíváme pragmaticky a nezaujatě, těžko můžeme dojít k nějakému jinému závěru než k tomu, že Pirát Michálek má prostě pravdu!
 .
 I člověk, který zrovna nechová pocity neutuchající náklonosti k Jakubu Michálkovi, musí uznat, že svým vyjádřením o TOPce uhodil Michálek hřebíček na hlavičku a ukázal, že na rozdíl od řady svých opozičních kolegů, on chápe, o čem politika ve skutečnosti je.

.

Pochopil, že aliance proti společnému nepříteli Andreji Babišovi je jedna věc. Ale hraní si na politické kamarádství à la „Hoši od Bobří řeky“, které v poslední době až fanaticky předvádí Petr Fiala, do vrcholné politiky fakt nepatří.  

Politika je v prvé řadě boj o moc. Ano, nezní to kdovíjak vznešeně a vzletně, ale přesně tak to je. A k tomu, abyste tu politickou moc získali, potřebujete voliče. Michálkovi celkem správně došlo, že zhruba 2/3 současných voličů skomírající TOPky, jsou městští (levicoví) liberálové – tedy právě potenciální voliči Pirátů. (Zbývající jednu třetinu pak tvoří zmatení bývalí voliči ODS, kteří obrat TOP 09 od pravice k levicovému progresivismu buď nevidí, nebo z nějakého důvodu vidět nechtějí). A vlivný Pirát si z toho politicky naprosto správě vyvodil, že jeho strana by si s těmi dvěma třetinami voličů věděla rady lépe, než si s nimi ví rady TOPka. Tím spíše, že hlasy pro TOP 09 mohou po příštích volbách být celkem hravě hlasy propadlými – což u Pirátů pochopitelně nehrozí.

Michálkův pohled je tedy racionální v tom, že se nesnaží za každou cenu udržet v politice něco, co před lety vzniklo jen jako snaha, udržet naživu Miroslava Kalouska, a co už je nyní dávno mrtvé. Že tuhle myšlenku dokázal vlivný Pirát vyslovit nahlas, je jednoznačně krok správným směrem. Už proto, že mediální mainstream intenzivně bojuje za pravý opak – což ale zase nedává smysl z hlediska prosté volební matematiky.

Teď už zbývá jen poslední otázka: pochopí tohle někdy Petr Fiala? Pochopí, že TOPka a STAN představují z jisté části možný rezervoár jeho voličů, který by se měl snažit získat? A pokud to pochopí, bude podle toho schopen jednat? Nebo si bude Fiala i nadále hrát na prince Velena z pohádky o Večernici, který se v boji proti čaroději Mrakomorovi neustále schovával za věrné švagry Slunečníka, Měsíčníka a Větrníka (Výborného, Rakušana a Pekarovou)?

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (22 votes, average: 4,82 out of 5)
Loading...