28.11.2019
Kategorie: Multikulturní soužití

Přes tisíc migrantů provedlo invazi do Řecka a Itálie během jediného dne

Sdílejte článek:

REFORMY.CZ

Jak Itálie, tak Řecko v posledních dnech zažívají nový příliv migrantů, kdy Řecko samotné za 24 hodin přijalo přes 700 migrantů.

Italské úřady současné pokrokové vlády povolily několika přívozním plavidlům neziskovek, aby v neděli a pondělí zakotvily, kdy francouzská neziskovka SOS Mediterranée v neděli v přístavu Messina vysadila 215 migrantů, které nasbírala u pobřeží Libye, hlásí Il Giornale.

O den později udělila nepopulární levicová koaliční italská vláda Demokratické strany a Hnutí pěti hvězd přístup dvěma dalším přívozním neziskovkám Otevřená náruč, která vyložilo v Taranku 73 migrantů a Aita Mari, která vyložila 78 migrantů v Pozallu.

Italský ministerský předseda Giuseppe Conte blahořečil skutečnosti, že jak Německo, tak Francie souhlasily, že pomohou migranty přicházející do Itálie přerozdělit v rámci dodržování dočasného systému odsouhlaseného letos na Maltě, na který někteří pohlíží jako na nedostatečně přísný.

Zatímco Itálie zažívá nárůst nově příchozích od okamžiku, kdy nová vláda převážně vycouvala z politiky zavřených přístavů bývalého populistického ministra vnitra Mattea Salviniho, tak počty v Řecku vysazených migrantů v posledních několika týdnech zažívají ještě podstatnější nárůst.

Přes víkend se během 24 hodin v řeckém Egejském moři vysadilo 643 migrantů z člunů, přičemž řecká pohraniční stráž posbírala dalších 60 migrantů, takže to bylo 703 migrantů za den celkem. Tato nová čísla přichází jen týden poté, co Řecko zažilo příchod 1 350 migrantů za minulý víkend.

Několik ostrovů v Egejském moři, zvláště Lesbos a Samos, mají přecpané migrační tábory, kdy odhadem 37 000 migrantů žije v podmínkách táborů určených jen pro několik tisíc.

Řecká konzervativní vláda na to přeplnění reagovala posláním části migrantů i přes protesty domorodých Řeků na řeckou pevninu. Úřady rovněž prohlásily, že na Egejských ostrovech se vybudují větší ovšem zádržné tábory, aby se tam ubytoval větší počet migrantů.

Řecký ministerský předseda Kyriakos Mitsotakis minulý týden oznámil, že vláda nasadí tisíc dalších pohraničníků a vylepší mořské hlídky, aby pro ilegální migraci „zavřela dveře“.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...