8.11.2019
Kategorie: Ekonomika

Nekonečná důchodová reforma

Sdílejte článek:

VLASTIMIL TLUSTÝ

Opakovaně se posledních mnoho let dozvídáme, že vznikla a zase zanikla nějaká komise pro důchodovou reformu a že se shodla na tom, že se na žádné skutečné reformě důchodového systému neshodla.

Nejprve je nezbytné objasnit těm, co si myslí, že si u státu spoří na nějakém vlastním účtu, že žijí v hlubokém omylu. Máme totiž tzv. „průběžný“ systém a to znamená, že to, co je do systému od občanů a podniků vybráno, je „průběžně“ tedy v podstatě okamžitě důchodcům vyplaceno.

Platí tedy, že to co se dohromady od všech plátců vybere, může být dohromady všem důchodcům vyplaceno a nikdo si nic nespoří. V této rovnici může skutečná důchodová reforma měnit pouze procentuální sazbu důchodového pojištění, věk odchodu do důchodu a výši důchodů. Dnešní sazba důchodového „pojištění“ je u nás velice vysoká a její další zvyšování by zhoršilo konkurenceschopnost naši ekonomiky a také by vyvolalo odpor naprosté většiny voličů. Možnost zvýšení věku odchodu do důchodu již byla vyčerpána a jeho další zvyšování naráží jednak na přirozenou „životnost pracovní síly“ a jednak na politickou nepopularitu.

Výše důchodů by měla podle platných zákonů růst přiměřeně k růstu cen tedy inflaci a k růstu mezd. Poslední dvě vlády zvyšují důchody tempem přibližně polovičním než by odpovídalo inflaci a růstu mezd. Tím rychle klesá poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě. Děje se tak za většinové politické podpory vládnoucích politických stran, které by si zasloužily ocenění za skvělou politickou propagandu. Divná důchodová reforma tedy probíhá a velký problém je jenom to, že platícím nikdo neříká, že nejenom nemají nic naspořeno, ale také, že se starobní důchod neustále vůči mzdě snižuje. Místo čekání na osvícené politiky, kteří nabídnou a uspějí se skutečnou důchodovou reformou, se odvažuji doporučit: východiska hledejte ve vlastní hlavě, na konci svých paží a ve vlastní rodině.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 votes, average: 4,73 out of 5)
Loading...