30.9.2019
Kategorie: Politika

Hrr na ně … Trikolóra jako nový terč

Sdílejte článek:

JANA ZWYRTEK HAMPLOVÁ

Nešlo tomu uniknout. Ustavující sněm Trikolóry jsme zaznamenali asi každý. Což znamená, že se to trikolóristům povedlo.
Četla jsem, dívala se, a také mám mezi členy a příznivci (obdobně jako u jiných stran a hnutí napříč spektrem) přátele a kolegy a známé. Takže jsem od nich čerpala dojmy přímým přenosem i z místa samého.

A už to jede. Kde a za kolik mají Klausové nájmy. Za kolik kdo a co a kdy a jak. Útoky na Klause otce, Klause syna (dokonce i ty ubohé). Na body programu. Na další jména. Že začínají, a chce to trochu velkorysosti? Vy velkorysost poslední roky v politice zaznamenáváte? Já ne. A tak se buší a mele kde co a útočí.

Co bych na to vše řekla Trikolóře jako člověk ponořený do politiky od roku 1990, který stal na pódiu v dobách OF s Klausem, Zemanem a dalšími OFčáky (první svobodné volby 1990), jako člověk, který měl možnost dílem různých náhod setkat se doposud se všemi novodobými prezidenty, sem tam měl i nějakou funkci, a který se třicet let pohybuje v samosprávě, kde je dle mého názoru ta politika nejtěžší a nejnáročnější? A který má i mezi současnými politiky napříč spektrem přátele a známé? Tedy jako člověk, který politiku třicet let sleduje a dost aktivně se jí svého času i účastnil?

Ustavující sněm se vám vydařil. Od volby data svátku svatého Václava (jehož jméno úsměvně nosí zakladatel hnutí), přes originální průvod před očima lidí (žádný okamžitý úprk mezi zdi), přes zajímavé hosty a zahraniční pozdravy, o kterých by si začínající strana mohla jindy nechat zdát, zajímavé jméno v oblasti zahraniční politiky (bývalý prezident je hodně vysoká karta), přes další známá jména z odborného světa (např. doc. Zdeněk Koudelka jako znalec ústavního práva je rovněž trumf), po boku populární Pikora se Šichtařovou, srozumitelný jazyk po mnoha letech naučených frází před mikrofonem… O normálním světě s mámou a tátou a sexy mažoretkami…

A to nadšení, s nímž všichni z místa referovali na sociálních sítích… Ta trpělivost při frontách na oběd… A ty společné fotografie po stovkách… A velká kumulace hodně chytrých lidí na metr čtverečný. Nevídané v dnešní době, protože chytří lidé do politiky prostě nechtějí pro její současný styl. A najednou se vidí styl jiný. Bylo to osvěžující.

Takže co s tím vším, co proti vám “jede”?

Myslím si, že máte právo na svých sto dnů – podobně jako mívají vlády. Na zakotvení, doplnění programu, získávání dalších členů. To, že do vás koušou a píchaj a kopaj – kašlete na to. “Psi štěkají, karavana kráčí dál”, praví známý citát – tak na ně nereagujte a nehádejte se o jejich “vlastní pravdy” o vás. Oni vám to tím jednostranným křikem nepokazí, pokazit si to můžete jen vy sami, když zklamete očekávání na vás kladená. A to tu je, nenechte si namluvit opak. Už proto, že současná politická scéna je tak nějak stagnující. Chtělo to prostě rozčeřit vody větami typu “Vzali jste mi dětství, a ukradli jste mi i celé odpoledne…” Vtipu prostě lidi budou dnes tleskat víc, než těm útokům. Myslete na to. Buďte tvrdí, ale jiní než ti ostatní.

A co jinak s těmi útoky a vytahování kde čeho na vaše lidi a na vás jako celek? Vnímejte je pozitivně, a čím víc jich bude, tím lépe.
Proč?

Kdyby se vás nebáli, tak mlčí.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (29 votes, average: 4,72 out of 5)
Loading...