18.8.2019
Kategorie: Politika

Babiš se Šmardou ve vládě nebude aneb tak už je kocour v troubě

Sdílejte článek:

VIDLÁK

Andrej Babiš v pátek večer prohlásil, že se Šmardou ve vládě nebude. Zatímco doteď byl Šmarda problém především pana prezidenta, teď už je i problém Babišův. Zkrátka zlatý voči Šmardíku… 

Musím říci, že Babiš konečně vyčistil vzduch a budoucnost se zjevila jasnější přímočařejší. Většinu mých vlastních vidáckých otázek mohu považovat za vyřešenou. 

V Sobotkově vládě to byl Babiš, který byl tím úhlavním koaličním přítelem. Dělal Sobotkovi těžkou hlavu a dařilo se mu hrát na to, že pozitiva jsou jeho zásluhou, kdežto za negativa může Sobotka. Teď se situace víceméně obrátila. Babiš je premiér a Hamáček zkouší to, co dělal Babiš předtím. 

Ovšem když dva dělají totéž, není to totéž. 

Sobotka se Babiše nedokázal ani zbavit, ani to s ním ukončit, vlastně mu nedokázal nijak uškodit a ať udělal cokoliv, vždycky se mu to vrátilo jako bumerang zpátky. Prezident si s ním vytřel řiť a když pak Sobotka Babiše nakonec odvolal, tak místo lpění na funkci si tam Andrej dosadil svojí oblíbenou babu, která je loajální dodnes. 

Naproti tomu Šmarda na funkci trvá a trvá, prezident si s ním opět vytírá řiť, Hamáček není schopen ani zůstat ani odejít a Babiš ovšem trapně nečekal, na celou situaci se důkladně  připravil a má už záložní variantu bez ČSSD. Socani mají dlouhou tradici přeběhlíků, ODSka ze zbavila mladého Klause, dokonce i Tomio Fukušima má své renegáty, to by bylo, aby nebylo. Zřejmě Babiš na dovolené dělal i jiné věci než se koupal v móři.

Vlastně zůstala už jen jedna otázka, kterou nastolila Maneca: 

Odejde ČSSD z vlády, kde má Hamáček Vnitro  a drží tak poslední páčky na Babišovo Čapí hnízdo či jinou kauzu? Odejde ČSSD z vlády, kde má Petříčka a celé zamini naplněné socdemáky, protože jinde už je nešlo upíchnout? Stojí jeden ambiciózní Šmarda za Tomanovo zemědělství, kde jsou vlastně poslední defraudovatelné peníze?  Nebo si řeknou, že je stejně hotovo a každý den je dobrý a tak sice s hanbou, ale zůstanou? 

Já osobně myslím, že zůstanou. A budou brzy čelit dalšímu tlaku od Babiše i prezidenta, protože v této chvíli už jsou v koalici navíc. 

Autor: Vidlák

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 4,75 out of 5)
Loading...