18.8.2019
Kategorie: Ekonomika

Politika nulových úroků, jak ji dělá ECB, okradla německé střadatele od roku 2010 až do roku 2018 již o 436 miliard eur

Sdílejte článek:

ROMAN BEDNÁR

Politika nulových úroků, jak ji dělá ECB, okradla německé střadatele od roku 2010 až do roku 2018 již o 436 miliard eur. Podle odhadů německých médií k tomu přibude za tento rok částka 92 miliard eur. Spolu se to blíží k obrovské částce půl bilionu eur.

Toto okrádání však nekončí a přibude k němu dokonce ještě další forma brutálního okrádání střadatelů.

V blízké budoucnosti se očekává, že všechny německé banky budou od střadatelů za jejich úspory, které mají v bance, požadovat tzv. negativní úroky. Čím větší obnos mají v bance uložený, tím více budou muset bance zaplatit.

Banky budou automaticky stahovat z vkladů střadatelů negativní úroky. To znamená, že pokud někdo má v bance uloženo jistou sumu peněz a už nešetří dál, tak tato částka mu bude každým rokem zmenšovat o negativní úroky, které mu banka vezme.

Německé banky zdůvodňují, proč jsou nuceny k tomuto kroku. ECB požaduje od nich také negativní úroky. Banky v euro-zóně musely za rok 2018 poukázat ECB 7, 5 miliard eur. Důvod: ECB požadovala od nich 0,4 procent negativních úroků za jejich vklady, které měly u ní uložené.

A berlínská vláda nepodnikne absolutně nic na ochranu střadatelů. Banky smí vždy všechno. Politici drží nad nimi ochrannou ruku.

 Autor: 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 3,80 out of 5)
Loading...