24.7.2019
Kategorie: Politika

Na Šmardovi ČSSD trvá …

Sdílejte článek:

VIDLÁK

Bude to opravdu dlouho trvat… Ale dost srandy.

Zcela podle všech předpokladů ČSSD trvá na novém ksichtě, který (jak asi předpokládají) zachrání stranu v jejím pádu ke dnu. Je jen smutnou shodou, že s tím přišli ve stejný den, kdy se rozpustili Robejškovi Realisté. Je dost možné, že teď mají podobně velkou voličskou základnu.

ČSSD pokračuje ve své jízdě, která ale už dávno nemá cíl ani směr. Nahrazují ho rychlostí a co nejzběsilejším točením volantu. Targus přirovnal svoji starou Jahodu k lesnímu traktoru, který ho táhne redukovanou rychlostí přes všechny překážky už třicet let. Já mám někdy pocit, že ČSSD zkouší něco podobného, ale nemají ani tu redukovanou rychlost, ani velká kola. Jsou jako dnešní SUV. Tváří se to jako tereňák, ale jak se dostane mimo silnici, je v háji.

Nikdo se tam u Socanů zdá se ani nepokusil nabídnout Zemanovi nějaký kompromis, který by pro něj byl přijatelný. Ale dost socanských tváří se dává slyšet, že jsou jednou nohou ze trany venku a už jen čekají na závěrečný otřes, případně na lano od konkurence. Babiš také přestal vypadat zdrchaně a tváří se přísně neutrálně a státotvorně, zřejmě si už se svým týmem vytyčili strategii všech variant, obešli a obtelefonovali celou sněmovnu a vyšlo jim z toho, že se nemusejí ničeho bát.

Hamáček teď zjistí, jaké to je, když ho před bitvou všichni z opozice plácali po zádech a dodávali mu odvahy, aby teď zjistil, že před Hradní kobrou stojí sám, samotinký a někde koutkem oka sleduje Šmardu, který mu z bezpečného krytu drží palce a pro jistotu mu i mydlí schody.

Všímáte si, jak ČSSD krok za krokem prošustrovává i ty poslední dobré karty? Na začátku mohli jít v klidu do opozice, pak mohli odejít sice pošramoceni, ale se ctí. Pak mohli alespoň odejít, aniž by se za nimi zavřela voda. Teď už mohou jen zmizet. Definitivně. Od dob Sobotky se vždycky nakonec zalekli vlastní odvahy a kdykoliv měli ukázat kuráž, měli vždycky plné gatě. Před časem je tuším Čmoud jednou přirovnal ke stárnoucí manželce, která sice není spokojená, nechá se ponižovat, ale stejně nikdy neodejde, protože by se měla podstatně hůř.

Navíc opakovaný vtip přestává být vtipem. Když už několik let jste a nejste v koalici, končíte a nekončíte, hrozíte, ale nic neuděláte, stane se to prostě běžným koloritem, který není třeba brát vážně.  Když s tím začal Sobotka, leckterý bloger včetně mě spekuloval, co má Ozubená pleš za lubem, já jsem viděl Babiše v klepetech a v base, případně pak něco jiného geniálního, ale čas ukázal, že za tím nebylo nic. Nikdy nehledej úmysl tam, kde se to dá vysvětlit obyčejnou blbostí…

Přál bych ČSSD lepší osud. Ale jaké si to uděláš, takové to máš.  Hradní Ještěr se už nemůže dočkat své další hvězdné hodiny.

Autor: Vidlák
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 4,62 out of 5)
Loading...