15.7.2019
Kategorie: Ekonomika

Vítejte v České zkolonizované republice. Montovna v praxi

Sdílejte článek:

COM/KL

Pamatujete na případ, kdy Francie pokutovala českého řidiče kamionu, protože měl příliš nízký plat? Jasná snaha o vytlačení východoevropské konkurence z francouzského trhu. Podívejme se na to z druhé strany. V Dolní Poustevně působí německá společnost Tillig, která na německý trh chrlí modely vláčků a příslušenství pro nadšence železnice. Modely vláčků se vyrábějí v Dolní Poustevně, sídlo společnosti Tillig je v německém městě Sebnitz, které je hned za hranicemi. Vzdálenost mezi sídlem společnosti Tillig a výrobnou je asi tři kilometry.

 

Plat lidí, kteří ve výrobně na české straně modely vláčků montují, se pohybuje kolem zákonem stanovené minimální mzdy, tedy 13 350,-. Vyjádřeno v eurech se dostaneme na částku 534. V Tilligu dělá několik desítek převážně žen. Mnoho z nich s maturitním vysvědčením. Ale práce ve Šluknovském výběžku není, bere se, co je. Kuriózní je, že drtivá většina z nich jezdí utrácet svůj plat do Sebnitz do supermarketu Lidl, protože tam je levněji než v České republice.

Minimální platy

Minimální plat v Německu je stanovený na 1557 euro, v přepočtu tedy na 38 925,-. Společnost Tillig tak ročně jen na platech ušetří miliony korun. Z podnikatelského hlediska logický krok, z toho morálního naprostý eklhaft. Protože rozděluje společenství Evropské unie na lidi a podlidi, kdy podlidem lze hodit jen tolik, aby nechcípli hlady. Jako užitečným opicím, nakašlat na jejich lidskou důstojnost.

 Naše ekonomika jede na 70 % té německé. Platy přesto máme třetinové. Vidíte ten rozdíl? Naše ekonomika je na úrovni 70 % té německé, ale platy máme na úrovni 33 % těch německých. A z logiky věci plyne, že růst ekonomiky by měl automaticky následovat i růst platů. Protože pro koho jiného ekonomika roste? Pro pár vyvolených? Ač by bylo jednoduché vylít si žluč na německé firmě Tillig, která systému lidí a podlidí zneužívá pro vlastní obohacení, přesto je potřeba hledat vinu ale úplně jinde.

Milí politici

Václav Klaus ve své prezidentské funkci během finanční krize pronesl novoroční projev, kde vyzval obyvatele republiky, aby co nejvíc utráceli, jedině tak se roztočí kola ekonomiky. Utrácejte, pusťte do ekonomiky krev peněz, aby to tu ožilo. Aby ekonomika nestagnovala, ale rostla, musí se točit peníze. A představa, o kolik víc se roztočí ekonomika, když by platy následovaly růst ekonomiky? Kde je ta žába na prameni? Proč máme tak směšné platy? Proč je to tady 30 let od revoluce a 15 let od vstupu do unie ekonomicky neustále tak na levačku?

Mašinky pro německý Tillig vyrábíme stejně dobře, jako by je vyráběly německé ručičky. Tak proč naše ručičky místo důstojného platu dostávají imrvére přes prsty? Ano, rozdíl je, že my děláme pro Němce a na Němce, my kompletujeme a oni zkompletované prodávají (jeden vagónek za mašinku klidně za 3 000,-, ale paní, která těch vagónků smontuje za hodinu několik desítek, jen 80,-). Ale tady jsme v rámci EU vlastně zase u toho řidiče kamiónu, který dostal pokutu za nízký plat. Konkurence z Východu se musí dusit. Západ si přeci musí udržet pozici toho bohatého. Ovšem politická práce našich politiků v tom vidět příliš není. Zatím nás dostrkali jen k tomu, že děláme na výdělku pro cizí a sami za to máme almužnu. Ekonomika je na 70 % té německé, platy tomu neodpovídají. Což je facka pro politiky současné i všech předešlých vlád. Ale ta facka bolí ty, kteří musí pobírat za svou práci almužnu.

Autor: Štěpán Cháb

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (30 votes, average: 4,60 out of 5)
Loading...