4.6.2019
Kategorie: Politika

Londýnský starosta Sadiq Khan: Trump je globální hrozba, Farage je fašista z 20. století

Sdílejte článek:

REFORMY.CZ

Londýnský starosta Sadiq Khan řekl, že ta státní návštěva Británie Donaldu Trumpovi rozhodně být udělena neměla, když on přeci představuje tu „globální hrozbu“ vzestupu „krajní pravice“ – spolu s čímž obvinil i Nigela Farage a národně populistické vůdce jako Matteo Salvini z Itálie a Viktor Orbán z Maďarska, že ti jsou takovou emulací „fašistů z 20. století“.

Tento labouristický politik v článku pro levicově liberální Observer pana Trumpa obvinil ze zneužívání „xenofobie, rasismu a výlučnosti jako volební taktiky, ze zavádění zákazů cestování z četných převážně muslimských zemí a ze záměrných a opakovaných lží veřejnosti,“ k čemuž přidal ještě spoustu dalších očerňujících tvrzení a činnost tohoto amerického vůdce přirovnával „k činům diktátorů z 30. a 40. let a vojenských junt ze 70. a 80. let a zloduchů současnosti jako je Vladimir Putin nebo Kim Jong-un.“

„Donal Trump je prostě jen jedním z nejohavnějších příkladů oné rostoucí globální hrozby,“ prohlásil Khan, který až dosud na amerického prezidenta opakovaně útočil kvůli jeho tvrdým postojům k bezpečnosti hranic a k islámskému terorismu.

„Ta krajní pravice je na vzestupu po celém světě, třeba Viktor Orbán v Maďarsku, Matteo Salvini v Itálii, Marine Le Pen ve Francii a tady u nás doma v Británii Nigel Farage, ti všichni, aby si urvali podporu, zneužívají těch samých společnost rozdělujících metafor jako fašisti z 20. století,“ tvrdil spolu s varováním, že „k podbízení svých poselství využívají nekalých metod“ (ač konkretizování toho, jaké by ty metody mohly být, se vyhnul).

Khan, který svého času jako obhájce bojoval za přijetí proslulého vůdce rasistického Národa islámu Louise Farrakhana do Británie, vyhlásil, že „rozbalit ten červený koberec pro amerického prezidenta na formální státní návštěvě z tohoto týdne bylo velice ne-britské,“ neboť ten, jak on tvrdí, přeci vůbec nepředstavuje ty americké hodnoty „rovnosti, svobody a úcty ke svobodě vyznání.“

„Kde až se zastavíme s podlézáním a v podstatě tolerováním jeho krajně pravicových politik a názorů? Kde konečně uděláme nepřekročitelnou linii?“ dožadoval se Khan.

„Místo, abychom Trumpovi nepatřičně propůjčovali platformu úctyhodné přijatelnosti pro svět, tak bychom měli promluvit a říci, že takovéto chování je nepřijatelné – a že představuje smrtelnou hrozbu hodnotám a principům, na jejichž obranu jsme tak tvrdě často společně celá desetiletí bojovali,“ požadoval tento bojovník proti Brexitu.

Prezident Trump se v minulosti nijak neostýchal vracet Khanovi údery, když se na něj svého času např. rozezlil, v době kdy Khan vysvětloval, že k životu ve velkoměstech trocha terorismu prostě patří, měli bychom si tedy zvykat a ne se znepokojovat, tak mu zlořečil, že tvrdí, „že není žádný důvod se znepokojovat,“ po teroristickém útoku radikálních islamistů zaměřeném na Londýnský Most a na tržiště Borough, k čemuž patřil útok vozidlem a několik ztečí dýkařů.

„Nejméně 7 mrtvých a 48 zraněných při teroristickém útoku a starosta Londýna si klidně říká, že není důvod ke znepokojení!“ tweetoval nechápavě prezident.

„Musíme přestat s tou politickou korektností a pustit se do zařízení bezpečnosti pro svoje lidi. Když k tomu nepřistoupíme chytře, bude se to jen zhoršovat,“ dodal.

Za Khanova starostování v této britské hyper-diverzifikované metropoli zažily násilné zločiny, zvláště útoky noži, neskutečný rozkvět – k čemuž částečně přispělo plnění jeho předvolebního slibu, že „udělá vše, co je v jeho moci,“ aby policii omezil využívání zastavování a prohledávání vytipovaných příslušníků gangů, neboť to on považuje za v podstatě rasistické – a pan Trump ohledně toho neskrýval svůj názor, že tento labouristický politik odvádí „příšernou práci“.

JACK MONTGOMERY

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (24 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...