15.5.2019
Kategorie: Politika

„Demokrat“ Hřebejk prosí EUroskeptiky, aby nechodili k volbám

Sdílejte článek:

TOMÁŠ VYORAL

Kancelář Evropského parlamentu v ČR jede na Facebooku údajně nezávislou kampaň „tentokratbuduvolit“. Součástí jsou videa, v nichž zejména umělci nabádají, ať jdeme k eurovolbám. V této rovině v zásadě nevidím problém. Nicméně někteří z umělců onu nezávislost dost překračují – odrazují od voleb EUroskeptiky, případně vychvalují projekt EU. Špičkou je „Honza“ Hřebejk. V závěsu Zdeněk Svěrák nebo Ondřej Gregor Brzobohatý. A nebyl by svět v pořádku, chyběl-li by Radek Banga nebo Michael Kocáb. Umělci jsou často výkladní skříní většiny režimů. Je to ostatně jejich věc. A jejich svědomí. 
 

 

Na webu tentokratbuduvolit.eu se v kodexu chování uvádí:

„This time i’m voting“ je institucionální nestranická komunikační iniciativa Evropského parlamentu, která není závislá na žádné politické straně či ideologii. Jejím záměrem je podpořit demokratické zapojení ve volbách do Evropského parlamentu. Evropský parlament jako instituce nepodporuje žádnou konkrétní politickou stranu ani kandidáta (zdroj).

Nicméně videa, které jsem viděl, vypovídají o něčem trochu jiném. Minimálně tři z nich – jejichž přepis uvádím níže – jsou ideologicky zcela evidentně směřována. Ostatní se více či méně tváří neutrálně, nicméně protinázor – tzn. skepsi vůči EU – ani v sebemenší míře nenajdete. Jen další PR a propaganda ve prospěch EU z kapes daňových poplatníků členských zemí.

Demokracie je krásná věc, ale jen když je po našem

„Dobrý den, já jsem Honza Hřebejk a chtěl jsem moc poprosit všechny, co si myslí, že do Evropy nepatříme a že bychom měli odejít a že dřív bylo líp, tak moc je prosím, aby k eurovolbám nechodili, a ty ostatní moc prosím, aby přišli.“

„Jsou nápady, které mění dějiny k lepšímu. Takový byl Marshallův plán a taková je Evropská unie. Prosím vás, dejte svůj hlas těm, kteří ji chtějí zachovat a zdokonalit a ne těm, kteří ji hodlají zničit. Tak budu volit i já, Zdeněk Svěrák.“

„Zdraví vás Ondřej Gregor Brzobohatý. Češi jsou upachtěnej národ plnej homofobních zbabělců, kteří se před každým problémem jen schovávaj a nemaj koule na to ho řešit. Tak přesně tohle nechci, aby si o nás myslel zbytek Evropy. A proto půjdu k volbám do Evropského parlamentu.“

K „Honzovi“ Hřebejkovi, jak se nám familiárně prezentoval ve videu, mě napadají dvě příléhavé citace, u nichž už neznám autora: „Demokracie je krásná věc, ale jen když je po našem,“ a „v demokracii můžeš mít svůj názor, ale jen když je stejný jako ten náš“. Myslím, že by si mohl každou z nich nechat vytetovat na jedno předloktí.

Stále ti stejní prověření kádři, kteří rádi radí

Ať si má „Honza“ názor i pohled na svět a na politiku jaký chce. Neberu mu ho. Ale z jeho vyjádření cítím, že on by právě toto upřel těm ostatním, kteří nekonvenují s jeho „žádoucím“ smýšlením. Prosí-li občany s jiným názorem než je ten jeho (či snad jeho donátorů a sponzorů), aby nechodili k volbám, pak se mu právě muselo líbit za minulého režimu. Tehdy občané také volili takřka výhradně jen tu jednu „správnou“ a „uvědomělou“ stranu, tak, jak by si přál pan Hřebejk.

No a pan Svěrák i pan Brzobohatý jsou již rovněž zavedení a „prověření uvědomělí kádři“, tudíž jejich agitace ve prospěch EU (nikoliv pouhá výzva k tomu, aby šli lidé volit, jak se iniciativa demagogicky prezentuje) nepřekvapuje.

Další propagandistické iniciativy EU z poslední doby

Nejedná se přitom zdaleka o první PR (nebo až propagandistickou) aktivitu ze strany EU za peníze daňových poplatníků (jinými penězi totiž prakticky nedisponuje). V minulém roce například Evropská komise vyhlásila soutěž o nejlepší fotky v rámci kampaně #EUinmyRegion. Soutěž měla demonstrovat, jak EU pomáhá zlepšovat život obyvatel v regionech. Zájemci měli ve svém regionu nalézt projekty, jež pomáhala financovat EU (jako by sama generovala nějaké vlastní peníze?) a pořídit 2 fotografie: jednu se samotným projektem a druhou s informační tabulí o evropském financování. Třicet nejlepších snímků pak mělo vytvořit putovní výstavu po Evropě.

Dalším propagandistickým kouskem byl projekt „Skeptikář“. Brožurka financovaná pobočkou Evropské komise v ČR, v níž nás 26 vyvolených tuzemských „osobností“ poučuje, jak jsou Češi zamindrákovaní, nevzdělaní a neuvědomělí, jak je Rusko zlé a EU hodná a proč je dobré být s EU na věčné časy. Mezi oněmi „osobnostmi“ bych zmínil třeba „selfieguru“ Emmu Smetanu, Ivu Pazderkovou, „parlamentního striptéra“ a senátora Marka Hilšera, profesora bostonské univerzity Igora Lukeše (známého „útokem“ na Ladislava Jakla v ČT, kterého nazval koňským ohonem), Martina Stropnického, ekonoma Tomáše Sedláčka nebo loutkáře Jiřího Drahoše, bývalého diplomata Petra Koláře.

Autor: Tomáš Vyoral

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (42 votes, average: 4,98 out of 5)
Loading...