7.5.2019
Kategorie: Exklusivně pro PP, Politika

Nový průzkum preferencí pro volby do Evropského parlamentu

Sdílejte článek:

PAVEL DUDR

DUDRRenomované agentury vytrvale zveřejňují průzkumy pro sněmovní volby do parlamentu ČR i když velmi dobře vědí, že letos žádné nebudou (1, 2). V tom lze vidět kolosální podvod, jehož účelem je vymazat z povědomí voličů euroskeptické strany, které se v těchto průzkumech nemohou objevit, protože do parlamentu ČR nekandidovaly, ale kandidují ve volbách do EP.

V nich kandiduje mnohem víc volebních stran, úplně jiné osobnosti a také volební účast bude asi poloviční oproti sněmovním volbám. Když však čteme komentáře a diskuse k těmto průzkumům, tak vidíme, že lidé si tento podvod vůbec neuvědomují a chápou to jako průzkum k volbám do EP, protože ty se už budou konat velmi brzy.

Zde (3) je možno vidět, jak takový seriózní průzkum vypadal před 5 lety, také byl k volbám do EP.
Proto jsem se rozhodl sbírat údaje z veřejně dostupných zdrojů, analyzovat je a udělat průzkum, který tyto okolnosti bere na vědomí a který zde prezentuji i s krátkým komentářem a srovnáním s jinými průzkumy.

Volebnipref

ANO 2011 : Zde je patrný značný pokles oproti preferencím do parlamentu ČR, který je způsoben hlavně tím, že k volbám do EP přijde méně než ½ jejich voličů, a to z toho důvodu, že poslanci EP pro ně nic neudělali ani neudělají. Server Politico došel k číslu 23,95. (4)

SPD : Poměrně vysoký zisk je dán tím, že hájení národních zájmů versus bruselský diktát, migrace a kriminalita migrantů, jsou hlavními prioritami voleb do EP a také prioritami SPD. Průzkumy (5,7) uvádějí 9,7 a 9,8 %, ale mají stoupající tendenci.

ODS : Ztratila hodně voličů vyloučením V. Klause a odchodem poslankyně Majerové Zahradníkové. Průzkum (6) uvádí 12 %.

Piráti : už poněkud ztrácejí, neboť svou eurofílii asi dávají příliš hlasitě najevo. Průzkum (5) došel ke stejnému závěru.

KSČM : Komunisté mají své obvyklé příznivce i procenta. Náš výsledek je něco mezi (2) a (5).

ČSSD : Je pátou kolonou Bruselu, tudíž nemůže mít v dnešní době mnoho příznivců. Průzkum (7) jim dává jen 6,3 %.

STAN a TOP 09 : Tyto dvě strany spojily své síly, aby překročily klauzuli 5%, ale všeobecně jsou chápány jako vítači a eurofilové, proto postupně ztrácejí své voliče. Průzkum (4) došel ke stejnému výsledku.

APČR : Toto hnutí má jako lídra známou bojovnici proti islamizaci i evropské byrokracii JUDr Samkovou, která ve své právnické praxi řeší rozvody a rozvrácená manželství a tudíž má ze všech kandidátů asi nejvyšší kvalifikaci i zkušenosti k řešení problémů, které se v EU možná brzy objeví. V minulých volbách do EP měla preference 10,6 %, viz (3), pak však byla z kandidátky odstraněna na základě smyšleného obvinění.

KDU : Lidovci ztrácejí příznivce asi hlavně kvůli poněkud kontraproduktivní snaze dostat do  Česka děti syrských džihádistů. Ke stejnému závěru došel i průzkum (2).

Další volební strany už nemají šanci uspět ve volbách do EP, přičemž podle našich průzkumů ještě asi 5 % voličů není rozhodnuto, koho budou volit. Ti jsou také zařazeni mezi ostatní.

Prameny :
(1) https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Sokujici-pruzkum-Drtic-Babis-zrychluje-rust-SPD-i-ODS-Pirati-padaji-a-KDU-CSL-a-TOPka-Smutne-579976/diskuse?p=6
(2) http://www.median.eu/cs/wp-content/uploads/2019/04/MEDIAN_Snemovni_volebni_model_2019_04.pdf
(3) https://www.herzmann.cz/wp-content/uploads/2014/04/TK-140422-Eurovolby-TZ.pdf
(4) https://www.politico.eu/2019-european-elections/czech-republic/
(5) https://www.stem.cz/stem-volebni-preference-duben-2019/
(6) https://cvvm.soc.cas.cz/media/com_form2content/documents/c2/a4911/f9/pv190425.pdf
(7) http://www.sanep.cz/pruzkumy/volebni-preference-2019-publikovano-28-3-2019/

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 votes, average: 4,88 out of 5)
Loading...