2.5.2019
Kategorie: Multikulturní soužití

Německo: Počet uvězněných imigrantů je na rekordní úrovni

Sdílejte článek:

SOEREN KERN

  • Spolková země Severní Porýní-Vestfálsko měla v minulosti 114 vězeňských imámů, v současnosti jich však má pouze 25. K poklesu došlo poté, co německé úřady provedly bezpečnostní prověrky vězeňských imámů a zjistily, že 97 imámů jsou turečtí státní zaměstnanci, které platí turecká vláda. Turecko odmítlo svolit k tomu, aby byli imámové vyslechnuti německými úřady.
  • V článku s názvem “Němčina se v mnoha věznicích stává cizím jazykem”, deník Berliner Morgenpost informoval o rostoucím počtu konfliktů mezi německými vězeňskými pracovníky a uvězněnými cizinci bez dobré znalosti němčiny, jejichž příčinou je vzájemná komunikační bariéra.
  • Německé úřady rovněž informují o nárůstu počtu útoků vězňů na zaměstnance věznic. Například v Severním Porýní-Vestfálsku se od roku 2016 počet útoků na vězeňský personál více než zdvojnásobil.

Podle nového průzkumu Ministerstva spravedlnosti prováděného v 16 německých spolkových zemích, je v současnosti v německých věznicích rekordně vysoký podíl vězňů, kteří se narodili v cizině. Zpráva uvádí, že například v Berlíně a Hamburku pochází více než 50 % vězňů ze zahraničí a s tím souvisí i nárůst počtu islamistů uvězněných v německých věznicích.

Údaje sestavené deníkem Rheinische Postukazují, že počet vězňů narozených mimo Německo začal narůstat v roce 2015, kdy kancléřka Angela Merkelová umožnila vstoupit do Německa více než miliónu převážně neprověřených migrantů z Afriky, Asie a Středního východu.

Všechny německé spolkové země hlásily v posledních třech až pěti letech “velmi silný nárůst” počtu uvězněných cizinců a vězňů bez státní příslušnosti. Celkový celostátní součet je obtížné zjistit kvůli rozdílným metodikám, podle kterých spolkové země statistiky sestavují.

Od roku 2016 se například v západních spolkových zemích zvýšil podíl uvězněných cizinců takto: v Hamburku z 55 % na 61 %, v Berlíně ze 43 % na 51 %, v Bádensku-Württembersku ze 44 % na 48 %, v Brémách z 35 % na 41 %, v Severním Porýní-Vestfálsku z 33 % na 36 %, ve Šlesvicku-Holštýnsku z 28 % na 34 %, v Dolním Sasku z 29 % na 33 %, v Porýní-Falcku z 26 % na 30 %, v Sársku z 24 % na 27 %. V Hesensku se tento podíl mírně zvýšil ze 44,1 % před třemi lety na současných 44,6 %. V Bavorsku vzrostl jejich podíl od roku 2012 z 31 % na 45 %.

Počet uvězněných cizinců je na vzestupu také ve východních spolkových zemích. V Sasku se počet uvězněných cizinců od roku 2016 více než zdvojnásobil. Největší počet cizinců tam pochází z Polska, Tuniska, Libye, České republiky a Gruzie. V Meklenbursku-Předním Pomořansku je nyní uvězněno 160 cizinců z 66 různých zemí.

Německé úřady hlásí také nárůst počtu muslimů v německých věznicích. Podíl muslimů v německých věznicích je nyní výrazně vyšší než jejich podíl na celkové populaci.

Vzhledem k nedávnému masovému přílivu migrantů nyní v Německu žije zhruba šest milionů muslimů, což představuje 7 % z celkové německé populace (82 milionů). Naproti tomu podle údajů shromážděných zemskými ministerstvy spravedlnosti, tvoří muslimové zhruba 20 % z 65 000 vězňů v německých věznicích.

Muslimové tvoří 29 % vězňů v Brémách, 28 % v Hamburku, 27 % v Hesensku(ačkoli v některých věznicích se účastní pátečních modliteb 40 % všech vězňů), 26 % v Bádensku-Württembersku, 21 % v Severním Porýní-Vestfálsku; 20 % v Berlíně a 18 % v Bavorsku.

Podle údajů zemských ministerstev spravedlnosti se nachází v německých věznicích nejméně 300 radikálních islamistů. Po dalších 300 islamistech je vyhlášeno pátrání. Nejvíce islamistů je vězněno v Hesensku, Bavorsku, Severním Porýní-Vestfálsku a Berlíně. Mnoho z nich je umístěno v samostatných odděleních, protože existují obavy, že by mohli radikalizovat další vězně.

Například v Hesensku se počet vězněných islamistů od roku 2013 více než ztrojnásobil, a v Bádensku-Württembersku se jejich počet od roku 2016 více než zdvojnásobil“V posledních dvou letech prudce stoupl počet vězněných islamistů, kteří jsou díky své radikální islamistické ideologii hodně viditelní.”uvedl ministr spravedlnosti Bádenska-Württemberska Guido Wolf. “To jsou nové výzvy pro vězeňské zaměstnance, kteří jsou již nyní vystaveni velkému tlaku. Děláme vše, co je v našich silách, abychom známky islamistické radikalizace muslimů odhalili včas a rozhodně se proti ní postavili.”

Podle německého konvertity a stoupence súfismu Husamuddina Meyera, který v současnosti pracuje jako duchovní ve věznicích Severního Porýní-Vestfálska (NRW), hrozí radikalizace u 10 až 15 % muslimských vězňů. Meyer tvrdí, že německý vězeňský systém potřebuje více imámů, kteří zabrání radikalizaci muslimských vězňů.

Severní Porýní-Vestfálsko mělo v minulosti 114 vězeňských imámů, v současnosti jich však má pouze 25. Ke snížení jejich počtu došlo poté, co německé úřady provedly bezpečnostní prověrky vězeňských imámů a zjistily, že 97 imámů jsou turečtí státní zaměstnanci, které platí turecká vláda. Turecko odmítlo svolit k tomu, aby byli imámové vyslechnuti německými úřady. “Požadavek, aby tito zaměstnanci podstoupili obnovení bezpečnostní prověrky, je nemístný a špatný,”uvedl turecký konzulát. Ministr spravedlnosti Severního Porýní-Vestfálska Peter Biesenbach odpověděl“Střednědobým cílem musí být organizace náboženské a pastorální péče, která bude nezávislá na tureckém státě.”

Ministerstvo spravedlnosti Hesenska mezitím suspendovalo vězeňského imáma kvůli jeho vazbám na Muslimské bratrstvo.

Důvodem přeplněných věznic a nedostatku vězeňských zaměstnanců je prudký nárůst počtu vězňů narozených v cizině. Věznice v Bádensku-Württembersku a Severním Porýní-Vestfálsku jsou v současné době obsazené na 100 %. Ve snaze zmírnit přeplněnost věznic bylo nedávno v Severním Porýní-Vestfálsku propuštěno v rámci “vánoční amnestie” více než 500 vězňů. Věznice v Bavorsku, Berlíně, Brémách, Hamburku a Porýní-Falcku jsou naplněny z 90 %.

Podle uniklé interní soudní zprávy zveřejněné v deníku Rheinische Postodpracovali zaměstnanci věznic v Severním Porýní-Vestfálsku v roce 2018 více než 500 000 hodin přesčasů. Aby došlo ke zmírnění nedostatku zaměstnanců, potřebuje vězeňský systém v Severním Porýní-Vestfálsku nejméně 500 nových pracovníků. Navzdory dobrým platům a benefitům je však uchazečů nedostatek, protože tato práce je fyzicky i emocionálně náročná.

Vedle nedostatku personálu navíc mnoho vězeňských zařízení chátrá. Například z věznice v Münsteru muselo být evakuováno a převezeno jinam 500 vězňů, protože hrozilo zřícení budovy. V Kolíně nad Rýnem je v současné době uzavřeno 100 detenčních center z důvodu jejich kontaminace azbestem. Jen v Severním Porýní-Vestfálsku jsou k rekonstrukci chátrajících vězeňských zařízení potřeba nejméně tři miliardy eur.

V článku s názvem “Němčina se v mnoha věznicích stává cizím jazykem”, deník Berliner Morgenpost informoval o rostoucím počtu konfliktů mezi německými vězeňskými pracovníky a uvězněnými cizinci bez dobré znalosti němčiny, jejichž příčinou je vzájemná komunikační bariéra. “Zvyšuje se potřeba jazykových kurzů a tlumočníků, stejně jako zdatnost v jednání s jinými kulturami,”uvedl ministr spravedlnosti Durynska Dieter Lauinger.

Celostátní odborová organizace vězňů (GG/BO, Gefangenen-Gewerkschaft / Bundesweite Organization) vyzvala manažery věznic, aby najali tlumočníky, kteří mohou dávat příkazy a vydávat pokyny v mateřském jazyce vězňů. Některé spolkové země již tlumočníky mají, ale náklady jsou často příliš vysoké.

Německé úřady rovněž informují o nárůstu počtu útoků vězňů na zaměstnance věznic. Odborový svaz pracovníků věznic Německa (BSBD, Bund der Strafvollzugsbediensteten Deutschlands) v roce 2017 zaznamenal 550 takových “zvláštních událostí”. Například v Severním Porýní-Vestfálsku se od roku 2016 počet útoků na vězeňský personál více než zdvojnásobil.

Jak řekl předseda svazu BSBD Peter Brock: “Čísla jsou zrcadlem naší společnosti.Urážky, vyhrožování a útoky jsou každodenní součástí našeho života.”

Autor: Soeren Kern, překlad původního textu: Germany: Number of Foreign-Born Prison Inmates at Record High, překlad: Iveta Racková

Soeren Kern je vedoucí spolupracovník Gatestone Institute se sídlem v New Yorku.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...