24.4.2019
Kategorie: Exklusivně pro PP, Politika

Festival křiklounů a kraválistů

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL

vylicilVe čtvrtek se v Praze, v horní části Václaváku, přímo u koně, chystá veliká, mezinárodní akce SPD.  Pár týdnů před  eurovolbami se tu sejdou představitelé stran, které chtějí zachránit umírající Evropu. Promluvit má Marine Le Penová, Geert Wilders, Matteo Salvini a samozřejmě i jejich hostitel,  Tomio Okamura. Na úvod zahraje kapela Ortel.

Skvělý počin. Popřejme jim pro tuto chvíli úspěch, velkou návštěvnost a skvělé výsledky u voleb, a přesuňme svou pozornost dolů, na spodní konec téhož náměstí. A v témže čase.

Protože setkání takovýchto „těžkých vah” nacionalismu, fašismu a bílého šovinismu, jak tomu jistí lidé  říkají, a ještě k tomu na posvátné půdě multikulturní, liberální Prahy, rozpálilo do běla Sorosovu mládež. Vyřítila se do boje „proti náckům” a zarezervovala si dolní část Václaváku pro, jak to nazvali, „Hlukovou olympiádu”. Ta má spočívat v tropení hluku, čím jen to půjde. Bubny, píšťalkami, trumpetami.. a to tak, aby randál přehlušil projevy nenáviděných politiků v horní části náměstí.

Akci svolává „Kolektiv 115″. Že jste o něm dosud neslyšeli? Ale to je škoda. Dozvěděli byste se mnoho zajímavého o dění na anarcho-ultralevicové scéně. Tak si tu partu pojďme přiblížit.

Sami sebe definují jako extrémně levicové hnutí. Na jejich stránkách (zde) se dozvíte, jak by si představovali ten ideální svět, o který svými aktivitami usilují. Třeba jako: „..společnost, kde si každý může plnit své sny, aniž by mu byla překážkou jeho národní, etnická či genderová identita” nebo „..společnost zbavenou sexuálního násilí, ať už fyzického, symbolického nebo strukturálního”. Nepřekvapí ani silný globalizační akcent: „Řešení problémů týkajících se všech lidí na planetě nemůže omezovat soupeření národních států”.

No a k tomu marjánová pohodička a navrch „trocha” feminismu a anarchie. Jak uvádějí v tom svém manifestu: „Nechceme společnost, ve které vládnou muži” a „Nechceme společnost vedoucích a podřízených”.

Nepřekvapí, že jsou personálně, ideově i organizačně dost provázání s kolektivem tak zvané Kliniky, která po léta „dýchala”, k radosti místních, na pražském Žižkově. Avšak jejich ambice sahají mnohem výše. Jsou hrdou a důležitou součástí jakési celoevropské anarchistické internacionály – hnutí Beyond Europe (zde), které se samo definuje jako” Antiautoritářská platforma proti kapitalismu”. Součástí natolik důležitou, že materiály tohoto mezinárodního spolku vycházejí i v české mutaci…

Ale pojďme k důležitějším věcem. K tomu jejich „boji”. Obraťme pozornost k metodám, kterými se bijí za ten lepší, laskavější a spravedlivější svět. Tak třeba loni, před volbami rozjeli ve velkém ničení a poškozování plakátů a bilboardů nenáviděných politických subjektů. Dokonce měli tolik drzosti, že k tomu natočili i instruktážní video. „Ukážu vám, jak na to,” říká jakýsi anarchistický instruktor na videu, rozesílaném přes Twitter Kolektivu 115. (zde a zde).

Anebo jiná povedená taškařice. Pardon veselice. Tak zvaná „Veselice bez nacionalismu”. To vyfoukli SPD pražské náměstí Míru, kde chtěla SPD uspořádat předvolební meeting. Ovšem Kolektiv 115 byl rychlejší. Nebo lépe a dřív informovaný. A zarezervoval si místo v předstihu, pro tu svou „Veselici”.  Která měla být, jak organizátoři při rezervaci ohlásili, „setkáním,  bojujícím s šířením nenávisti”. K tomu účelu si pozvali, mimo jiné, i Romského rapera McGivese. Ten se s tím ovšem vůbec nepáral. Následující text je doslovným přepisem:  „Nevim, proč si berou do huby nás, přitom by mohli kouřit sami sobě vocas. Jako Zeman a Okamura navzájem, měli by spolu bydlet a starat se na nájem. Jsou to dementi,” Ostatně, podívejte se na toho týpka sami (zde). Prostě pravda a láska, jako řemen.

Možná mávnete rukou. Anarchisti, pošuci, levičáci, feťáci, kraválisti a Klinikáři… takových úchylů po Praze běhá.  No a z času načas prostě ztropí někde virvál. Ovšem, dáme-li si tyhle akce do souvislosti s počínáním jiné facebookové skupinky kraválistů, která stojí za většinou loňských protivládních a proti Zemanovsko-Babišovských akcí loňského roku, totiž s tak zvaným Milionem chvilek pro demokracii, začne se vytvářet zajímavý obraz.

Bestie se poučila. Nepřítel mění taktiku. Už ne „neziskovky” nebo „občanská sdružení”. Teď frčí facebookové skupiny, „eventy”  a ad hoc svolávané akce (stejně smýšlejících)  přes Twitter.

Tohle nové taktické schéma má, oproti předchozím postupům, celou řadu výhod. Tou první je jistá novost a neotřelost. Staré dobré (politické) neziskovky se už zcela zprofanovaly. Většina běžných občanů si je dávno zařadila do kategorie „úhlavní nepřítel mého způsobu života”. Ale něco nového a neokoukaného může zas na chvíli zaujmout. A navíc má pel jakési „autentičnosti”.

Druhou, takovou spíše organizační, ale přesto neopominutelnou výhodou, je snadnější zametení nepohodlných dotazů a mnohem jednodušší ukrytí finančních toků. Už žádné trapné účetnictví, žádné výroční zprávy. Prostě se pár kamarádů dalo přes Facebook či Twitter dohromady…. A když už by to už moc smrdělo, zřídí se nějaký transparentní účet a na něj vybírají drobné.

Že bylo tam či onde profesionální ozvučení? Že byly taky celebrity, profi pódium a plakáty, na první pohled  hromadně vyráběné? No a co, vydali jsme něco z „transparentního účtu”! A kolik to stálo skutečně, po tom je vám… však víte co.

To je možná nejzajímavější aspekt celé věci. Za co vlastně žijí, všichni tihle křiklouni, lehkoživkové, profesionální kverulanti a revolucionáři? Protože jich neubývá a žádnou nouzí zjevně netrpí. Otázka je to velmi důležitá, protože nejen v hospodě, jak známo, kdo platí, ten poroučí.

O citlivosti tématu „financování neziskového sektoru” se před zhruba týdnem přesvědčila i ekonomka Markéta Šichtařová, která se jen tak lehce otřela… a následoval nepředstavitelný řev jak (těch nejmocnějších) neziskových organizací, tak i všeho evropsky pokrokového lidstva.

Inu každý, i zdánlivě neporazitelný nepřítel má své citlivé místo. A Achillovou patou jak neziskového sektoru, tak i různých „aktivistů” je zjevně oblast financí. Sledujme proto stopu peněz!

 


 


Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (42 votes, average: 4,90 out of 5)
Loading...