17.4.2019
Kategorie: Společnost

Kausa Čapí hnízdo: Policie navrhla obžalovat premiéra Babiše, jeho manželku i další aktéry

Sdílejte článek:

COM

Vyšetřovatelé kauzy Čapí hnízdo podali návrh na obžalobu všech obviněných v případu, a to včetně českého premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten čelí obvinění z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů Evropské unie, za což mu hrozí pět až deset let vězení. Nynější posun se týká celkem šesti obviněných včetně Babišovy manželky Moniky.

„Vyšetřování ve věci vedené u zdejšího státního zastupitelství v mediálním prostoru označované ‚kauza Čapí hnízdo‘ bylo skončeno. Spisový materiál byl společně s konečným návrhem předložen státnímu zástupci,“ uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Podle Cimbaly se návrh na obžalobu týká všech aktérů v případu, vyjma Andreje Babiše mladšího, který byl vyčleněn k samostatnému projednávání. „Po nastudování kompletního spisového materiálu rozhodne státní zástupce o podání obžaloby, nebo vyřízení věci jinak,“ pokračoval.

„Obsah konečného návrhu policejního orgánu nebudeme v současné době blíže specifikovat. V souladu s ustanovením § 8a odst. 3 trestního řádu, bude veřejnost prostřednictvím veřejných sdělovacích prostředků informována o výsledcích přípravného řízení v souvislosti s podáním obžaloby, nebo vyřízením věci jinak,“ doplnil Cimbala. Posléze ale upřesnil, že konečným návrhem je návrh na podání obžaloby.

Zda k tomu dojde, není v současné době jisté. Další postup v kauze má nyní v rukách státní zástupce Jaroslav Šaroch.

Stíhání se kromě Babiše a jeho manželky Moniky týká také Babišových dětí z prvního manželství Adriany Bobekové a Andreje Babiše mladšího, které vyšetřování celé kauzy zkomplikovaly.

Obě Babišovy děti totiž tvrdily, že jsou duševně nemocné a nemohou se tak účastnit stíhání. Detektivové ale měli za to, že se snaží vyhnout vyšetřování. Zatímco Bobekovou kriminalisté už vyslechli, v případě Babiše mladšího se to dosud zřejmě nepodařilo. Policisté ho tak v březnu vyčlenili k samostatnému vyšetřování, protože by mohl celé řízení zpomalovat

Dále je mezi obviněnými bývalý předseda představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo a někdejší manažer Babišova Agrofertu Josef Nenadál, někdejší členka představenstva a donedávna náměstkyně jihlavského primátora Jana Mayerová a také Babišův švagr Martin Herodes.

Policie původně stíhala také prvního místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, členy představenstva společnosti ZZN Pelhřimov, která dříve Čapí hnízdo vlastnila, Zdeňka Kubisku a Jana Platila, a také tehdejšího člena představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo Luďka Kalivodu. Jejich stíhání však loni státní zástupce zastavil.

Aktuální krok policie podle premiéra Andreje Babiše (ANO) potvrzuje, že Čapí hnízdo je politická kauza. „Nechápu, jak je možné, že v rámci živé kauzy mají novináři dřív informace než lidi, kterých se to týká. Je to zpolitizované a od samého začátku to beru jako organizovaný komplot,“ uvedl dnes předseda vlády. „Je to spis, který se vysílá on-line,“ podotkl. Dodal, že nevidí důvod, aby o záležitosti jednala koalice.

 


 


Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 4,44 out of 5)
Loading...