2.4.2019
Kategorie: Ekonomika

Jak se dostat do exekuce s běžnou hypotékou

Sdílejte článek:

COM/FB

Programátor si vzal u banky hypotéku na opravu domu, vážně však onemocněl a nemohl splácet. Banka následně jeho dluh 1,9 mil. prodala třetí straně (IT Credit). IT Credit dluh během osmi měsíců navýšil o penále a poplatky, dohromady téměř 850 tisíc (navýšení o 42%), a nechává ho vymáhat třemi různými exekutory. Náš programátor bude tedy nejspíš muset prodat nemovitost v hypotéce, a k tomu ještě možná do smrti splácet dluhy.


Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (ANO) se vyjádřil, že si většina dlužníků může za dluhy i neschopnost splácet sama, a mimo sjednocení dluhů pod jednoho exekutora neplánuje nic měnit.

Na celé situaci jsou varovné dvě věci:

Jednak jsou hypotéky velmi rozšířené, a jejich příjemci předpokládají, že v nejhorším jen přijdou o nemovitost. Z příkladu je zřejmě, že se mohou dostat až do exekuce a přijít o vše.

Druhak může váš dluh být odprodán jinému věřiteli, který se vás pokusí vyždímat, a nad jehož výběrem nemáte žádnou kontrolu.

Tento příběh znovu připomíná, že můžeme mít život pod kontrolou, ale stačí vážnější nemoc nebo jiná vis maior, a dostaneme se na dno rychle a bez vlastního chybného rozhodnutí.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 votes, average: 4,94 out of 5)
Loading...