25.3.2019
Kategorie: Společnost

Internet tak, jak ho známe, končí

Sdílejte článek:

ULOZTO

Zásady, na kterých stojí, jsou v ohrožení. Změny prošly bez větší pozornosti a přitom se dotýkají každého z nás. Ještě ale máme čas to změnit.

FAKTA

Chystá se směrnice, která měla sjednotit autorské právo v Evropě. Nová úprava ale nic nesjednocuje ale vytváří cenzuru. Hlasuje se už 26. března a rozhodovat za vás budou europoslanci, včetně 21 českých!
Stojíme před finálním rozhodnutím, které změní internet tak, jak ho znáte.

CO SMĚRNICE ŘÍKÁ

#clanek13

Pokud je hlavní funkcí internetové platformy nahrávání obsahu (fotek, videí, článků, kreseb…) a sdílení s ostatními uživateli internetu, platforma automaticky odpovídá za nahraný obsah, když neprokáže, že o porušování autorských práv “nevěděla” a ani na něj nemohla jakkoliv přijít. Směrnice tak dává platformám za úkol vytvořit cenzorní systém – filtry, které zabrání porušování jakýchkoliv autorských práv.

KOHO SE TO TÝKÁ?

V ohrožení nejsou jen velké platformy jako Facebook, Instagram, Twitter, Snap.com, Soundcloud ale i české servery jako Rajce.net, Mimibazar.cz, Uložto.cz, všechny diskuzní servery jako nyx.cz a mnoho vašich dalších oblíbených služeb.

JEDINÝM MOŽNÝM ŘEŠENÍM JE NASTAVENÍ FILTRŮ

Ty jsou problematické z několika pohledů:

Filtr nerozpozná humor, parodii, recesi nebo jiný podobný (legální) kontext. Váš nový, originální výtvor, který třeba paroduje cizí video nebo ho jen kousek použije (třeba i pro karaoke videa, koláže z fotek, remixy, memy…) přes filtr neprojde a vy je nebudete moci sdílet ani číst.

Musí existovat databáze děl, se kterou budou „roboti“ schopni dílo porovnat. To je úkol pro současné technologie prakticky nemožný. Miliony děl vznikají na světě každou hodinou a jejich kompletní databáze ani nemůže existovat.

Bezchybné upload-filtry si menší firmy nebudou moci dovolit a budou muset zavřít krám. Na internetu pak zůstanou pouze velké kolosy jako Facebook, Instagram nebo Twitter. Nové startupy pak budou mít velmi těžké začít a udržet se, což omezí dostupnost nových služeb a konkurenceschopnost českých a evropských firem.

Směrnice tedy ohrozí všechny nové startupy v Čechách. Kdyby směrnice platila v USA v roce 2004, Facebook by nevznikl. Pokud bude směrnice schválena, nový Facebook v Evropě už nevznikne.

CO TO PRO INTERNETOVÉ PLATFORMY ZNAMENÁ?

Internetové platformy raději zruší možnost nahrávání uživatelského obsahu nebo nasadí velmi přísné filtry, přes které toho moc neprojde, než aby se s autory děl soudily.

 

KOHO TO ZASÁHNE?

1. Tvůrce – hudebníci, editoři, youtubeři, blogeři
2. Uživatele – ti, co sdílí, čtou či jinak používají obsah – tedy každého z nás!

CO S TÍM MŮŽETE DĚLAT?

Právě teď je poslední chvíle k tomu něco změnit. Europoslanci ještě mohou směrnici odmítnout a hlasují už 26. 3. 2019, nebuďme tedy lhostejní!

Napište vašemu poslanci v Evropském parlamentu.

Oni jsou teď jediní, kdo můžou o směrnici jednoznačne odmítnout. V květnu jsou další volby do Evropského parlamentu, napište poslanci, že váš hlas ve volbách dostane pouze pokud bude hlasovat proti směrnici.

Jak napsat poslanci zjistíte na www.zachraninternet.cz

Zdroj


 


Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...