8.2.2019
Kategorie: Společnost

Neviní lidé ve vězení, to je pokaždé zločin

Sdílejte článek:

JAN ZIEGLER

Odsouzení českého řidiče Jiřího Sagana ve Francii považuji za nespravedlivé a doufám, že bude propuštěn z vězení. V ruském pracovním táboře ovšem pro změnu trpí nevinný ukrajinský režisér Oleh Sencov.

[ad#textova1]

Jestliže se někomu děje bezpráví, tak je to vždy špatné. Platí to pro českého řidiče Jiřího Sagana, který je ve francouzském vězení za něco, co neudělal. Z hlediska důkazů jeho obvinění, že ve svém kamionu pašoval migranty, neobstojí. Ti mu do chladicího boxu vlezli v době, kdy spal, a tito černí pasažéři to u francouzského soudu sami přiznali. Proti panu Saganovi neexistuje jediný přímý důkaz. Naivně jsem se tedy domníval, že z hlediska právní zásady uznávané soudci ve všech civilizovaných zemích, In dubio pro reo, tedy v případě pochybností rozhodnout ve prospěch obviněného, by měl být český kamioňák osvobozen. To se však nestalo, a naopak odvolací soud mu ještě přidal šest měsíců vězení, takže by za mřížemi měl strávit dva roky.

„ S tímto rozsudkem nesouhlasím, pan Sagan se ničeho nezákonného nedopustil a měl být osvobozen. Budu dál bojovat za jeho propuštění z vězení,“ uvedl europoslanec Tomáš Zdechovský, který se touto záležitostí dlouhodobě zabývá.

Včera jsem četl takovou výživnou diskusi v jedné facebookové skupině. Ona každá krajnost je škodlivá a místo věcných argumentů v ní zaznívaly výkřiky fanatiků ve stylu, kritika francouzské justice je populismus, nic o tom sice nevím, ale francouzské soudy se jistě nemýlí, Sagan je pašerák lidí a kdo je proti Francii, je proti Evropské unii, akorát pomáháte Moskvě atd. To je tragédie, tito nekritičtí stoupenci Bruselu mu ve skutečnosti dělají medvědí službu. Jejich obrana ve stylu, kdo je proti EU je populista a nepřítel lidu, a kdo nejde s námi, jde proti nám, připomíná neblahé časy rudé totality.

Ovšem druhá strana také perlí. Je prokazatelné, že ukrajinský režisér byl ve vykonstruovaném procesu v Rusku odsouzen na dvacet let do těžkého vězení kvůli údajnému terorismu. I v tomto případě však neexistuje proti odsouzenému jediný přímý důkaz. Jeho proviněním je, že nesouhlasí s ruskou okupací Krymu. Ale samozřejmě, podle nekritických rusofilů je ruská justice dokonalá a Sencov zločinec. Přitom je všeobecně známo podle svědectví z Ruska i analýz různých lidskoprávních organizací, že v Rusku neexistuje nezávislá justice, soudci soudí podle pokynů důstojníků FSB (tajná služba), právo na spravedlivý proces je v zemi pouze fikcí, ve vězení jsou tisíce politických vězňů, lidé jsou perzekuováni kvůli svému náboženskému vyznání nebo i názorům na historii atd.

Nespravedlnost a křivdy, zvláště ty justiční jsou špatné a zavrženíhodné v každém případě, všechny je třeba odsuzovat a nelze si selektivně vybírat jen podle toho, komu fandím.

[ad#pp-clanek-ctverec]

blogerzie

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 votes, average: 2,50 out of 5)
Loading...