13.1.2019
Kategorie: Historie

Jan Palach a nastavené zrcadlo

Sdílejte článek:

LEA VOJTEKOVÁ

Nechtěla jsem se ke včerejšímu filmu ,,Jan Palach” vyjadřovat, ale když vidím ty příspěvky, tak prostě musím. K samotnému upálení se vyjádřím na konci, chci začít něčím jiným.

[ad#textova1]

Film mě ze začátku moc nebavil. Zbystřila jsem asi až po hodině u scény s matkou, kdy Jan Palach vyčítal matce, že vstoupila do KSČ:

Jan Palach: ,,Tys vstoupila do strany, která otci ukradla podnik!”
Matka: ,,Ale já jsem vstoupila, abychom to nějak přežili. Díky tomu teď můžeš studovat.”

Tady musím napsat, že neumím rozsoudit žádnou ze stran. Obě strany mají v podstatě pravdu. Muselo to být obrovské morální dilema.

A teď k tomu upálení. Lidé píšou, že jeho čin byl naprosto zbytečný. Že mohl žít v pohodě. Že zabíjet se kvůli politické situaci je naprostý nesmysl. Tak si to rozeberme:

1. Lidé se zabíjejí kvůli penězům, nevěrám, drogám. To nejsou nesmyslné sebevraždy? Resp. já nechci dehonestovat důvody nikoho. Každá pychika reaguje citlivě na něco jiného. Někoho víc trápí finanční situace, jiného zas politická.

2. Že byl jeho čin zbytečný? To píšete teď z odstupu desetiletí. Po bitvě je každý generál. Jan Palach do toho jistě nešel s tím, že jeho čin nebude až tak významný, jak jsi on představoval. Představte si, že někdo jde spáchat tak drsnou sebevraždu. Umíte si představit, jak silné odhodlání a zoufalství v něm muselo být?

3. Že mohl žít pohodlně. No jasně. Všichni, co to tvrdí, by klidně z prospěchu vstoupili do KSČ. A plivou na Palacha, protože on ukázal, že existuje i něco víc než sobectví. I Ježíš si mohl říct: ,,Proč bych se měl obětovat za ty hříšníky?”

Smyslem oběti není hédonismus a pohodlí. Smyslem oběti (jakékoliv) je zušlechťovat sám sebe nebo nastavovat okolí zrcadlo. A myslím, že Jan Palach to zrcadlo nastavil velmi dobře.

[ad#pp-clanek-ctverec]

Autor: Lea Vojtekova-Sofrankova

vojtekova

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (31 votes, average: 3,77 out of 5)
Loading...