13.12.2018
Kategorie: Kultura a tipy

5 tipů, jak ušetřit při nákupu vánočních dárků

Sdílejte článek:

Vánoce jsou nejen svátkem klidu a radosti, ale i velkých výdajů. Spočítejte si jen, kolik utratíte na vánoční jídlo, dekorace nebo dárky? Ano, dárky k Vánocům nepochybně patří, ale víte, jak je nakoupit tak, aby nezruinovalo vaši peněženku?

Na Vánoce nejvíce utrácíme na dárky

Průzkumy ukazují, že nejvyšší položkou vánočního rozpočtu jsou právě dárky. Češi v priemere utratia ua Vianoce až 10 000 Kč a musia si na ne šetriť. Češi v průměru utratí za Vánoce až 10 000 Kč a musí si na ně šetřit. Při takových vysokých položkách se už nenajde snad nikdo, kdo by nepřemýšlel, jak při nákupu vánočních dárků ušetřit. Poradíme vám.

1. Stanovte si rozpočet

Pravidlo číslo jedna zní: nejvíce ušetříte, pokud si na vánoční dárky předem stanovíte maximální limit, který nesmíte překročit. Pokud se od stanovené částky postupem času odchýlíte, rozpočet nenavyšujte. Nejlépe si dokážete rozpočet uhlídat tak, že si před nákupy vyberete z bankomatu přesně takovou částku, jakou jste se rozhodli na dárky utratit.

Podobný princip lze dodržet i při dohodě se svými blízkými – stanovte si cenový limit na dárky, případně se domluvte, že Ježíšek bude nosit dárky jen dětem.

Na dárky si určitě nepůjčujte. Stojí vám to za to, abyste se právě na Vánoce zadlužovali? Lépe uděláte, pokud si na Vánoce každý měsíc odložíte nějakou malou částku. Konečně, můžete darovat přece jen nějakou maličkost, byť vlastnoručně vyrobenou. Případně existují ještě další efektivní způsoby, jak na dárcích ušetřit.

2. Nakupujte v předstihu

Nenechávejte si nákupy na poslední chvíli. Dárky přece můžete nakoupit během celého roku. Pokud vám něco padne do oka, neváhejte a kupte to. Přestože i v létě :-) Jak se říká, zabijete zároveň dvě mouchy jednou ranou – koupíte to, co jste skutečně chtěli, a navíc se vyhnete i předvánočnímu stresu.

3. Nekupujte nesmysly

Opravdu. Nekupujte někomu dárek jen proto, že se to patří. Vždyť zvažte, stojí vám to za rozpačité pohledy pod vánočním stromkem a za to, aby se tyto věci po celá léta hromadily někde ve skříni? Promluvte si se svými blízkými, co by si na Vánoce opravdu přáli. Vždy je lepší neudělat překvapení než udělat překvapení nepříjemné. Pokud trváte na překvapeni, ale nevíte, co by si váš blízký přál, vsaďte na dárkovou poukázku. Tou opravdu nic nemůžete pokazit. Případně se dohodněte s ostatními členy rodiny a pořiďte jeden větší společný dárek.

Tip od nás: Výborným dárkem jsou například i kosmetické balíčky, kosmetiku přece používá každý, no ne? Pokud nyní navíc využijete portál Vasekupony.cz a využijete mega slevy, slevové kupóny nebo kódy, tak se vám vaše peněženka určitě poděkuje. Taková Notino sleva na parfémy nebo kosmetiku sa přece vždy hodí.

4. Využijte slevy a výprodeje

Black Friday, Den dopravy zdarma, různé mezisezónní, předvánoční nebo povánoční výprodej – možností je nepočítaně. Pokud si na ně počkáte, na oblečení, hračkách, elektronice či jiných dárcích dokážete ušetřit i několik desítek procent jejich původní ceny. Stejně dobře vám poslouží i slevové kódy a slevové kupóny. O to lépe, pokud je všechny najdete na jednom místě – jako například u nás, na portálu Vašekupóny.cz.

5. Porovnávejte

Internet nám poskytuje nespočet možností. Nejenže můžete snadněji sledovat, kde a jaký výprodej se právě koná, ale můžete si také jednoduše porovnat ceny či jiné parametry jednotlivých produktů. Při celkových nákladech nezapomeňte počítat s náklady na dopravu – ta dokáže prodražit zejména malé dárky.

(PR)

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...