21.11.2018
Kategorie: Politika

Příběh čím dál podivnější

Sdílejte článek:

ANTONÍN BERDYCH

Celý příběh s Andrejem Babišem, jeho rodinou a podnikáním na Čapím hnízdě vypovídá mnoho o jeho hlavním aktérovi. Neexistuje žádná verze příběhu, z níž by současný premiér vyšel v dobrém světle. V několika svých vystoupeních tvrdí, že média a opozice zatahují jeho rodinu do politického boje; jeho kritici oponují, že ji do kauzy zapojil on sám. Jak to tedy bylo?

[ad#textova1]

Připomeňme, že Čapí hnízdo bylo od počátku problémem spojeným výhradně s šéfem ANO, ne jeho rodinou. V době čerpání dotace byl držitel akcií anonymní a nezjistitelný; své autorství nápadu postavit malou zoo se Babiš veřejně chlubil. To, že farmu údajně vlastnili jeho dospělí potomci, sdělil poslancům právě Babiš až mnohem později. Tím na ně namířil světla reflektorů a stalo se to v době, kdy již oba měli údajně trpět duševními problémy. Když nyní premiér tvrdí, že by za děti položil život, zní to bizarně – stačilo, aby o jejich (údajném) angažmá nemluvil.

Skrýt se za děti?

Problémy s duševním zdravím včetně údajné diagnózy svého syna zveřejnil právě Babiš, to samé učinil i v případě své dcery – na ni se tehdy ale nikdo neptal. Stejně podezřelé je Babišovo chování i v současnosti. Jeho syn prohlásil, že byl unesen, resp. pod nátlakem donucen odjet ze země. Babiš se brání, že je jeho syn duševně nemocný a on se o něj postaral. Pokud je to tak, neposkytl mu jako otec příliš pomoci. Údajná cesta Babiše juniora do Kaliningradu, na Krym a do města Krivij Rih v péči řidiče připomíná chmurnou post-sovětskou roadmovie, nikoliv seriosní péči o duševně nemocného člověka. Babiš zveřejnil místo jeho pobytu a při své obraně vypouštěl na veřejnost i podrobné detaily o jeho nemoci. Tak se nechová někdo, kdo rodinu brání. Je to chování člověka, který ji pro politické účely využívá.

Stejně tak je třeba vědět, že všechny nemoci v Babišově rodině se dostaly na veřejnost až v okamžiku, kdy bylo zahájeno trestní stíhání. Zdravotní omluvenky Babišových dětí i manželky Moniky zabránily tomu, aby byli tito podezřelí vyslechnuti. Zdržovací taktiku přiznala i jinak laxní prokurátorka Bradáčová, když řekla, že „lze zaznamenat procesní neochotu k součinnosti ze stran některých privátních subjektů, která zpomaluje postup řízení.

Chyb a podezření přibývá

V celém příběhu je navíc nemalé množství chyb: premiér zveřejnil fotky svého syna, jak si dovolenou na Krymu užívá. Znalci okamžitě upozornili na to, že jsou tyto fotky digitálně upraveny; Babišův tým je z Facebooku okamžitě stáhl. I romantická fotka Andreje Babiše ml. s jeho přítelkyní, kde stojí v moři, je krajně podezřelá. Měl se s ní seznámit v průběhu listopadu 2017, kdy bylo na Jaltě v průměru 10 ˚C, nejvyšší teploty dosáhly 12 ˚C. V příběhu, jehož zápletka je krajně podezřelá, jsou hodně nevěrohodné i samy důkazy.

O celé věci lze přemýšlet i v širší dimenzi. Babišův syn byl odvezen na Krym v listopadu 2017 a pobyl tam údajně zhruba tři měsíce. V té době v Praze vrcholila prezidentská kampaň a Babiš i jeho hnutí nikoho veřejně nepodpořili. Až počátkem ledna 2018 premiér otevřeně prohlásil, že podpoří právě Zemana. Lze považovat za prokázané, že ruské úřady věděly o pobytu premiérova syna na okupovaném Krymu. V té době již bylo známo, že figuruje jako podezřelý v kauze Čapího hnízda. A otázka zní: využila ruská strana této šance? Jakou roli hrál pan Protopopov a jím zaranžovaná „přítelkyně“? I zarytí nepřátelé klasické agentománie by měli této otázce věnovat pozornost.

Lidský rozměr      

Vraťme se ale k tomu, co nám poslední vývoj říká o Babišově osobnosti. Situaci dokresluje způsob, jakým se k ní Babiš vyjadřuje. Dvě dřívější přísahy „na zdraví svých dětí“ kvůli spolupráci s StB a ovlivňování obsahu médií vlastněných Agrofertem, už znechutily mnohé. Aktuálně zaujal svým prohlášením, že „nikdy nerezignuje“, které pronesl tónem kombinujícím zlobu a infantilitu. V neděli večer v TV Nova, kde dostal prostor říkat prakticky cokoliv, se pokusil příběh rozkošatit a zlidštit. Výsledkem byl pravý opak – příběh o nemocném synovi, který jel na podzimní Krym za teplem, ještě víc znevěrohodnil.

Z uvedených střípků se skládá poměrně velmi přesný obraz současného českého premiéra. Jistě, průkazné odpovědi na některé otázky nemáme a není vyloučeno, že Andrej Babiš říká pravdu. Ale celkový pohled je – minimálně očima autora textu – mimořádně odpudivý. Ukazuje, že nepotřebuje morální ukotvení, moudrost ani rozhled. Je zřejmé, že bezohledný cynismus, absence jakýchkoliv zábran a ochota obětovat vše „nepotřebné“ včetně svých nejbližších jsou palivem, kterým Babiš dosáhl úspěchu v byznysu i politice.

 

[ad#pp-clanek-ctverec]
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 votes, average: 4,75 out of 5)
Loading...