6.11.2018
Kategorie: Politika

USA volí Kongres. Demokraté proti Trumpovi

Sdílejte článek:

COM/SM/NP

Obě strany, demokraté i republikáni, jsou na sebe naštvané. V Americe probíhá studená občanská válka – studená proto, že zatím se naštěstí nestřílí. Normálně by měla být vyšší volební účast demokratů, neboť jsou na Trumpa pochopitelně naštvaní, ale v důsledku slyšení Kavanaugha bude vyšší volební účast i republikánů.

[ad#textova1]

Senátní schvalování Bretta Kavanaugha soudcem Nejvyššího soudu USA naštvalo republikánské voliče tak jako nic dlouho předtím. Představují si, že by se mohli ocitnout v obdobné situaci: obviněni z pokusu o znásilnění, bez důkazu. Obvinění, i když neprokázáno, navždy ulpí. Co byste dělali vy, kdyby vás někdo takto obvinil? Netýká se to jen republikánských mužů, ale i žen: je vám čtyřicet dva, čtyřicet čtyři let. Vaše nejstarší dítě, syn, právě odjíždí na univerzitu. Vy víte, že kluci jsou kluci a mohou dělat blbosti. Ale zároveň víte, že pokud bude obviněn z pokusu o znásilnění, prakticky nemá šanci se obhájit.

Americké volby v poločase prezidentského období – takzvané midterm elections – mají v USA podobnou funkci, jakou u nás volby do Senátu: spokojení voliči zůstanou doma a udělají si hezký den. Ti, kdo jsou naštvaní, přijdou k volbám a volí proti straně prezidenta USA. Letošní rok však může být výjimkou. Proč? Protože naštvaní jsou všichni, demokraté i republikáni.

Předvolební průzkumy předpokládají, že demokraté ovládnou Sněmovnu reprezentantů a že republikáni udrží převahu v Senátu. Vedle nového složení celé 435členné Sněmovny reprezentantů a třetiny stočlenného Senátu vybírají Američané také guvernéry ve 36 státech a třech teritoriích, starostu Washingtonu či nové zástupce ve státních zákonodárných sborech.

Voliče v řadě států čeká i série referend, například o legalizaci marihuany či daňových otázkách.

Největší pozornost je ale upřena na Kongres, nad kterým teď mají kontrolu republikáni. Pokud převahu ve Sněmovně reprezentantů skutečně ztratí, bude to pro Trumpovu administrativu opírající se o Kongres velká komplikace. Demokraté se totiž netají tím, že kontroverzního prezidenta chtějí blokovat. Trump tak bude nucen k vyjednávání s demokraty a k vládě prostřednictvím exekutivních nařízení, tedy dekretů.

Ovládnutí Kongresu demokraty by nejen zvýšilo opoziční tlak na Trumpa, ale demokratům by to poskytlo i možnost zahájit vůči prezidentově administrativě vyšetřování. To by mohlo vést až k impeachmentu, tedy ústavní žalobě vedoucí k Trumpovu odvolání.

Takže jaká je má předpověď voleb? Za prvé, republikáni posílí v Senátu, získají minimálně jedno, spíše ale asi dvě křesla navíc. Za druhé, výsledky voleb do Sněmovny budou těsné. Za třetí, pokud demokraté získají většinu v alespoň jedné komoře Kongresu, bude to normální. A za čtvrté, udrží-li si republikáni většinu v obou komorách Kongresu, bude to jejich výhra. Ale výsledky se dozvíme ve středu ráno.

[ad#pp-clanek-ctverec]

Zdroje: NP, SM

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 4,71 out of 5)
Loading...