12.10.2018
Kategorie: Společnost

Klinika jako příklad selhání právního státu

Sdílejte článek:
DAVID ČERNOHORSKÝ 

Před několika lety levicoví aktivisté obsadili budovu bývalé plicní kliniky a dodnes se státu ani státním orgánům nepodařilo je z ní vyhodit. Je v České republice spravedlnost selektivní nebo jde jen o ojedinělý incident?

 [ad#textova1]

Představte si následující situaci: motorkářský gang jednoho dne obsadí váš dům, protože se domnívá, že ho bude lépe využívat než vy. Co uděláte? No samozřejmě zavoláte policii a ta je vypakuje. Řeší se ale tato situace vždy tímto způsobem a podle práva? V Praze 3 tomu bylo bohužel jinak.

Vše začalo v prosinci 2014, když levicoví aktivisté nelegálně obsadili budovu bývalé plicní kliniky. Díky tlaku některých médií a levicových politiků jako je Matěj Stropnický, stát aktivisty nevyhodil. Ba naopak, dotlačil majitele, stát a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, aby s aktivisty uzavřeli nájemní smlouvu. Dva roky se nic nedělo, aktivisté si vesele úřadovali v cizím majetku, až nájemní smlouva v roce 2016 vypršela.

V tu chvíli objekt převzala Správa železniční dopravní cesty a chtěla nájemce (konečně) vyhodit. Opět se strhl mediální humbuk kolem toho, zda to SŽDC může udělat, a dokonce osobně intervenoval i tehdejší ministr financí, Andrej Babiš, který údajně aktivistům nabídl i jinou budovu. Tu zřejmě odmítli a dodnes se už dva roky od vypršení nájemní smlouvy realizují v tomto objektu, který jim nepatří a SŽDC se s nimi soudí. Konkrétně nyní probíhá řízení u odvolacího soudu.

Pojďme se vrátit k našemu příkladu a upravit ho dle případu kliniky. Motorkářský gang vám obsadí dům. Na vás je ze strany médií i politiků vyvíjen obrovský tlak, abyste jim ho nechali, protože údajně ve vašem domě budou dělat bohulibou činnost. Tak jste nakonec dotlačeni k tomu, že jim dům pronajmete za pakatel a odstěhujete se k příbuzným.

Po dvou letech doufáte, že už je konečně budete moci v klidu a bez zbytečné pozornosti vyhodit. Jenže celý humbuk se rozjede na novo. A to už toho máte dost. Copak nežijeme v právním státě? A tak celou věc dáte k soudu. No a dodnes se soudíte, protože pro soud je strašně těžké rozhodnout, zda váš majetek někdo smí jen tak obsadit nebo ne.

K tomu ještě musíme přidat, že dle veřejného společného prohlášení spolků SdruŽeny a Prázdné trůny se Jiří Feryna (který se považuje za ženu a nechá si říkat Marie), dopustil v klinice znásilnění na jedné z obyvatelek. Policie i přes mé trestní oznámení celou věc, zřejmě ze strachu před mediální pozorností, smetla ze stolu. Vypadá tak fungující právní stát?

V celé této kauze bych chtěl ocenit především starostu Prahy 3, Alexandera Bellu, který již dlouhou dobu bojuje za vyklizení takzvané Kliniky a dělá, co může, aby se celá věc posunula. K tomu má i od nás, Realistů, plnou podporu.

Na závěr si dejme ještě jeden příklad z nedávné doby. Kontrolorka finanční správy přišla do malého obchodu za prodavačkou, nakoupila, dostala účtenku a vše bylo v pořádku. To ale nestačilo, bylo potřeba prodavačku na něčem nachytat. Do obchodu šel tedy její kolega a přemlouval prodavačku, aby mu z balení ponožek prodala jen jedny. Dobrosrdečná paní to nakonec udělala a už byla v pasti. Jelikož nevěděla, jak to zaúčtovat, protože systém uměl jen celé balení, volala majiteli. Během telefonátu se oba kontroloři vrátili a napařili paní pokutu 30 tisíc.

Když si porovnám tuto dobrosrdečnou paní, kterou chtěl stát za každou cenu nachytat a dát jí pokutu, která nakonec přišla okamžitě a případ aktivistů, kde už čtyři roky není stát schopný vymáhat právo, je mi z toho nevolno. Bohužel i další případy ukazují, že u nás právní stát selhává a občanům se často dostává jen selektivní spravedlnosti.

S tímto konstatováním se ale nesmíme smířit a musíme vyvíjet tlak, aby se případ co nejdříve vyřešil a klinika byla od levicových aktivistů co nejdříve vyklizena. SŽDC má totiž v plánu ohyzdnou budovu opravit a udělat v ní kanceláře.

 [ad#pp-clanek-ctverec]

Autor: David Černohorský 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (28 votes, average: 4,82 out of 5)
Loading...