4.10.2018
Kategorie: Ekonomika

Tak už je to tady – střet zájmů ministra Tomana

Sdílejte článek:

TOMÁŠ FLAŠKA

Nejhorší je, že už se ani nesnaží to nějak zakrývat. Tady už platí to typické, že když se žere nemá se u toho mlaskat. Ale tohle připomíná přesný opak.

[ad#textova1]

Ministr zemědělství Miroslav Toman chce obchodním řetězcům předepisovat množství promo akcí a slev potravin, které mohou provést za rok a dokonce i například maximální procentuální slevu na zboží. Jinými slovy, když bude mít řetězec na skladu hodně potravin, kterým za dva dny vyprší lhůta použitelnosti, tak je nebude smět třeba prodat pod cenou, ale prostě cenu zachová a ty potraviny následně vyhodí, podle zákona.

Co je mu vlastně do toho, jak soukromý obchodník prodává zboží? Za kolik? Co do toho má co rýpat? Je to jeho obchod?

Trnem v oku je mu máslo, kdy zahraniční stálo 126 Kč za kilogram, zatímco to tuzemské 166. A ministr si přisazuje, že by se tedy mělo řetězcům zakázat prodávat pod nákupní cenou. To už se musím zeptat, zda je pan ministr při smyslech. To si fakt myslí, že obchodník dotuje zboží a prodává ho se ztrátou?

Jinými slovy je prostě to zahraniční zboží levnější, to je prostě fakt. Ale pan ministr hned začne operovat čísly, jak je to zahraniční zboží nekvalitní, na rozdíl od toho českého. Dobře. Třeba jo. Ale není na mně, jako spotřebiteli, abych se rozhodl sám co si koupím?

Pan ministr jde ještě dál a uvádí, že při prodeji pod nákupní cenou (on tomu snad fakt dokonce věří) se neodvádí DPH a tudíž na tom proděláváme všichni, tedy hlavně my, spotřebitelé. Člověk by tou dojemnou péčí o nás skoro slzičku zamáčkl.

Je jasné, kam směřuje – omezit, nebo nejlépe zakázat, dovoz potravin ze zahraničí. Na příkladu toho másla je jasné kam by to vedlo. Na pultech by zbylo jen to tuzemské za 166 korun. Bez možnosti výběru, bez rozmanitosti sortimentu a v podstatě i bez konkurence, tedy s potenciálním dalším růstem ceny. A to je to, o co tu jde.

Pan ministr totiž spolupůsobil (po dobu ministrování přerušil a provozuje to pouze jeho tatínek, bývalý socialistický ministr, a jeho bratr) ve firmě Agrotrade a.s. A můžete hádat dle názvu čím se ta firma asi zabývá.

Slušný politik by se neucházel o místo ministra v oboru kde podniká, určitě by se nevystavoval střetu zájmů a když už by k tomu došlo, tak by některou agendu třeba přenechal svému náměstkovi. Tady je to ale zcela nestoudné a veřejné. Premiér samozřejmě nic nepodnikne. Proč by měl? On má přeci z českého zemědělství taky svoje.

Dřív politici třeba kradli, ale aspoň se to snažili maskovat. A když už se to provalilo, tak aspoň zapírat. Ale na tohle už snad slušná mluva výrazivo nemá. Nejhorší je, jak z nás dělají ňoumy a snaží se nás přesvědčit jak je to celé vlastně pro naše dobro.

[ad#pp-clanek-ctverec]

FLASKA

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (23 votes, average: 4,30 out of 5)
Loading...