12.9.2018
Kategorie: Historie

12. září 1683 porazila sjednocená vojska Evropanů muslimské dobyvatele u Vídně

Sdílejte článek:

PV

Před celými 335 lety vrcholila jedna z nejdůležitějších bitev mezi Evropou a islámskou Osmanskou říší – Bitva u Vídně. Zde až 300 tisíc Turků oblehlo hlavní rakouské město, proti kterému vyjelo vojsko spojených sil říše, Habsburků a Poláků, čítající ani ne polovinu – okolo 100 tisíc mužů i s obránci města.

[ad#textova1]
Naši tehdy postupovali rychle a útočili na pravé turecké křídlo z kopce. Turci po ztrátě několika dělostřeleckých baterií začínají prchat, otroci proti svobodným pánům v bojové morálce nikdy neobstojí. Symbolem bitvy se nakonec stává masivní nájezd osmnácti tisíců (některé zdroje uvádí 11 tisíc) těžce obrněných polských okřídlených husarů (což je dodnes největší jízdní útok v historii lidstva), kteří naprosto drtí zbytek tureckých sil. Husaři, jak se vypráví, nakonec “zaparkovali” až ve stanech tureckého ležení.
 
Po bitvě se Jan III. Sobieski, vůdce křesťanské armády, nechal slyšet v parafrázi na známý Césarův citát:
“Přišel jsem, viděl jsem, bůh zvítězil.”
 
Nesmíme také zapomenout na to, že dle mnoha zdrojů se bitvy na straně obránců Vídně, účastnilo dle všeho i několik stovek až tisíců Čechů, přesněji Moravanů. Na samotné obraně města se také velmi významně podílel český šlechtic Zdeněk Kašpar Kaplíř, který toho dne prý odvedl výjimečnou práci.
 
Se současným stavem města a neochotě stavět obráncům pomník/slavit tuto událost, aby “neurazila” turecké imigranty, už raději nesrovnávat…
[ad#pp-clanek-ctverec]
Autor: Pro-Vlast 
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (33 votes, average: 4,94 out of 5)
Loading...