17.6.2018
Kategorie: Politika

Konec moci Merkelové už příští týden?

Sdílejte článek:

ROMAN BEDNÁR

Bylo to v létě 2015, kdy Merkelová ve stylu velké diktátorky rozhodla, že do Německa (a tím i do EU) mohou vtrhnout stovky tisíc uprchlíků bez kontrol, přičemž velká část z nich byli vrazi, znásilňovatelé, teroristé, islamisté a další kriminálníci, jejichž jediným cílem bylo rozbíjet, zneužívat a využívat společnost a zavádět do ní politický islám.

[ad#textova1]

První měsíce merkelovské uprchlické politiky byly oslavované velkou částí obyvatelstva, postupně se však začalo dostavovat vystřízlivění. A velké probuzení naivních a zaslepených bylo iniciováno památnou silvestrovskou nocí v Kolíně, v roce 2016, kdy divoké hordy uprchlíků před očima bezmocných policistů dlouhé minuty pronásledovali a sexuálně obtěžovali i znásilňovali četné Kolíňanky na posvátném místě Kolíňanů – přímo před jejich velkolepým svatoznámým Dómem.

Nyní ale situace v Berlíně už politicky eskalovala a ministr vnitra Horst Seehofer, který kancléřku už delšího dobu žene pro její uprchlickou politiku do úzkých, může již v pondělí všechno ukončit. Pokud Merkelová nepřistoupí na to, co žádá Seehofer (nové uprchlíky už nevpustí přes německé hranice, ale bude je posílat zpět – to znamená přísnou kontrolu hranic) a což Merkelová striktně odmítá, tak šéf CSU se může ministerským dekretem vzepřít vůli Merkelové, a tak prosadit své vlastní rozhodnutí. Očekává se, že tak může učinit už v pondělí.

Merkelová má pak jen dvě možnosti. Akceptovat Seehoferovo rozhodnutí, co bude znamenat totální pád její autority, a to i v cizině. Nebo ministra propustí a jmenuje jiného. V tom případě Seehofer, jako šéf CSU téměř s jistotou zruší prastaré spojenectví CSU s CDU a jejich Unie přestane existovat. To znamená konec vlády koalice a vznik politické krize, jaká v poválečném Německu ještě nebyla.

Německá média k situaci píší (ta média, které kancléřku ještě před rokem vynášeli až do nebe):

Od jisté doby stojí kancléřka v Evropě osamoceně se svou uprchlickou politikou. Najednou už nikdo není pro merkelovskou politiku otevřených hranic pro každého. Nejen Poláci a Maďaři, ale už i Rakušané, Dánové a Francouzi dělají v tomto směru stále přísnější politiku.

Macron, na rozdíl od kancléřky, mezitím už přesně rozlišuje mezi politickými uprchlíky a ekonomickými migranty.

V Junge Freiheit se lze dočíst, že kancléřka se musí velmi zamyslet nad svou politickou budoucností, neboť její autorita se stále více rozplývá, a že svojí politikou rozbila jednotu Německa, a že rozbíjí i společenství CDU a CSU.

Takzvané evropské řešení azylové politiky, které Merkelová svým politickým odpůrcům na čele se Sehoferem už tři roky slibuje, stále neexistuje a šance na jeho realizaci je téměř nulová.

Jen po třech měsících vlády nové koalice dosáhla politická krize v Berlíně takový stupeň jako v minulosti dosud ještě nikdy.

[ad#pp-clanek-ctverec]

Autor: Roman Bednár

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (23 votes, average: 4,78 out of 5)
Loading...