8.6.2018
Kategorie: Politika

Kdo dodal Twitteru seznam nepohodlných webů?

Sdílejte článek:

FILIP VÁVRA

Jak už včera Středoevropan informoval, spolu s některými dalšími médii, Twitter zablokoval možnost sdílet obsah některých českých alternativních medií. Celý seznam zatím není znám, ale jedná se například o Parlamentní listy, a také o Středoevropana a Pravý prostor.

[ad#textova1]

Alternativní média je označení pro média, která nejsou součástí mainstreamu. Nebudu hodnotit obsah a práci jiných webů, které byly cenzurou Twitteru zasaženy, ale Středoevropan i PP vyplňuje mediální prostor zprávami, která mainstream ignoruje. Jedná se o pravdivé informace, na kterých je zajímavé to, že se v 99 procentech neobjeví v českém tisku. V českých médiích si nepřečtete o zločinech proti bílým v Jižní Africe, o reálné situaci na švédských předměstích, o skutečné míře kriminality v Paříži a Londýně, o kulturní genocidě proti evropské civilizace na západních vysokých školách, o diskriminaci evropských vlastenců a v českých médiích také nenajdete odkaz na Sorosův plán.

Mainstream si sleduje svou ideovou agendu, která je v souladu s establishmentem. Alternativní média sledují přesně opačnou agendu. Rozdíl je jen ten, že mainstream má k dispozici plné redakce pisálků, štědré finanční zdroje a pokročilou techniku, zatímco alternativní média dělá většinou jen pár lidí doma na počítači a většinou jen z přesvědčení bez nějaké výrazné finanční odměny. 

Krok Twitteru v České republice je zajímavý v tom, že Twitter tímto způsobem dosud nepostupoval. V západní Evropě a USA je pro něj běžné mazání nepohodlných účtů, které šíří nějaký obsah, ale ne blokace odkazů na určité stránky. A tím se dostáváme k jádru celé věci.

Zastánci cenzury ze strany Twitteru tvrdí, že Twitter je soukromá společnost, která si může s obsahem dělat co chce. A vidíme, že se to skutečně děje. Tady už nejde o to, že Twitter smaže nějaké protizákonné odkazy. Twitter zablokoval možnost sdílet odkazy na cokoliv, co na webech typu Parlamentní listy, Středoevropan, nebo Pravý prostor vyjde. Pokud uděláme rozhovor s Karlem Gottem, tento rozhovor na Twitteru nebude možné sdílet, protože Twitter zablokoval sdílení veškerého obsahu jdoucího z naší webové adresy. A to je moc.

V USA a na západě se problém cenzury ze strany sociálních sítí řeší jíž delší dobu a v USA kvůli tomu Zuckerberga z Facebooku dokonce v Senátu griloval senátor Ted Cruz. Zaujatost vůči pravicovým, konzervativním, nacionalistickým idejím ze strany těchto společností je zřejmá. Hlavní problém je, že tyto technologické společnosti dosáhly ve svém prostředí fakticky monopolu, a vaše cenzura v jejich prostředí, se rovná odstřižení od světa bez alternativy.

Zastánci této cenzury tvrdí, že můžete jít jinam, ale ono moc není kam. Jaká je srovnatelná alternativa Facebooku? Jaká je srovnatelná alternativa Twitteru? Když vás zablokuje YouTube, můžete nahrávat na Vimeo, nebo BitChute, ale vaše video prakticky nikdo neuvidí. A pokud vás zablokuje Google, už vás neuvidí nikdo. Tyto společnosti mají monopol a podle toho by k nim stát měl přistupovat. Jakmile jako občan nemám ve veřejném internetovém prostoru alternativy, tento prostor musí být regulován.

Jenže bude chtít stát tento prostor regulovat? Často se na cenzuře podílí. V západní Evropě, hlavně v Německu, stát cenzuru ze strany technologických společností přímo vyžaduje, čemuž se tyto společnosti díky své levicové zaujatosti ani nebrání. Je zájem blokovat alternativní weby pro jejich negativní postoj vůči Evropské unii. Na tvorbě nepohodlných seznamů se v každé zemi podílejí neziskovky.

Jak je to u nás? Včera se vůči cenzuře ze strany Twitteru ohradil jen mluvčí prezidenta, Ovčáček. Ostatní politici a státní úředníci zatím mlčí. Na to, že jde o tak závažný zásah do svobody projevu, jejich mlčení napovídá, že s cenzurou nemají problém. A to je průšvih.

Pište svým poslancům, pište senátorům, dělejte něco. Cenzura ze strany Twitteru může být řešena jen na státní politické úrovni. Čeští politici musí Twitteru vzkázat, že takhle ne.

[ad#pp-clanek-ctverec]

Autor: Filip Vávra

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...