18.3.2014
Kategorie: Ekonomika

Deflace je zlo!

Sdílejte článek:

OD: JURAJ KARPIŠ 18|03|2014

Přesvědčit lidi o tom, že klesající ceny je poškozují, je větší marketingová výzva, než udělat z nefalšovaného intelektuála prezidenta.

 

[ad#hornisiroka]

 

No politikům a jejich ekonomům se to nakonec podařilo. Že deflace je ZLO je dnes nezpochybňovaná svatá “pravda”. V průběhu minulého týdne požádala tři různá média tři analytiky INESS o komentář ke “hrozbě” klesajících cen pro evropskou ekonomiku. Ani jeden náš výrok popisující i pozitivní stránky deflace, ve kterých chyběla mystická “deflační spirála”, nepoužila.

 

Pokles cen může mít různé příčiny, mezi nimiž je při strašení neposlušných dětí dobré rozlišovat. Například růst produktivity. Taková cenová deflace je přirozeným a žádoucím jevem. V prostředí klesajících cen proběhla průmyslová revoluce a ceny v USA mezi 1775 a 1913 meziročně klesaly skoro každý druhý rok. Další příčinou cenové deflace je pokles množství peněz v oběhu. Buď z důvodu bankrotu bank nebo scvrknutím objemu dluhu v ekonomice.Tato deflace je ale vrozenou genetickou vadou špatných státních monopolních peněz a noční můrou ekonomů v centrálních bankách. Deflační deprese je siamským dvojčetem maniakálního bublinového optimismu vyvolaného inflací. Pokud na párty expanzivní monetární politikou pozveme jedno, nemůžeme se divit, že přijde i druhé.

 

 

Zatímco inflační Jánošík bere věřitelům a dává dlužníkům, deflační Alibaba bere dlužníkům a dává věřitelům. Poklesu cen se proto jako čert kříže bojí zejména největší dlužníci – státy a banky. Státní banka je tak v boji s deflací ochotna udělat s našimi penězi opravdu cokoliv. Inflace, po níž se znovu sahá, ale není řešením. Kombinací dvou negativních ekonomických jevů nedostaneme jeden pozitivní. Začarovaný koloběh je třeba zastavit. Stačí vzít centrální bance z rukou jejího moc manipulovat peníze a v bankovním sektoru vyvolávat manio-depresivní inflačně-deflační cykly.

 

[ad#velkadolni]

 

ZDROJ: iness.sk

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...