19.5.2018
Kategorie: Společnost

Princ Harry a Meghan Markle jsou manželé

Sdílejte článek:

COM

Následník britského trůnu, mladší syn prince Charlese a zesnulé princezny Diany, princ Harry si hodinu po poledni našeho času vzal v kapli sv. Jiří hradu Windsor za ženu o tři roky starší americkou herečku Meghan Markle. Královský palác předtím oznámil, že po svatbě budou manželé mít titul vévoda a vévodkyně ze Sussexu. Rozhodla o tom královna Alžběta II.

[ad#textova1]

Za lásku oba vděčí společné kamarádce Violet von Westenholz. Ta se s princem Harrym zná díky jejich otcům už od dětství a Meghan poznala při práci pro značku Ralph Lauren. Dohodila jim rande naslepo v Londýně a ono to klaplo.

Do prostor hradu Windsor postupně před polednem dorazili pozvaní hosté z řad zaměstnanců charitativních organizací, osob, které se zasloužily o rozvoj místních komunit, mladých lidí a dětí. Pozvání dostaly také bývalé přítelkyně prince Harryho – dcera zimbabwského multimilionáře Chelsy Davy a herečka Cressida Bonasová. Nechyběla ani Pippa Middletonová s manželem, která se vdávala téměř přesně před rokem. Na místě je i královna Alžběta II.a  s manželem princem Philipem, který před pár týdny podstoupil operaci kyčle. Svabu vnuka si ale nenechal ujít.

Na obřad nedostali pozvánku žádní významní politici. Zdroje z královského paláce to zdůvodnily tím, že kaple je poměrně malá a princ navíc není v přímé následnické linii.

Obřad vedl windsorský děkan, ale dvojici oddal arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Proslov pronesl americký biskup Michael Bruce Curry. Meghan, která se dříve v rámci OSN i jiných organizací věnovala boji za práva žen, ve svatebním slibu svému nastávajícímu nezavázala poslušností. Podle médií využila knihu modliteb z roku 1966, která umožňuje výrazy jako „poslouchat ho“ a „sloužit mu“ vynechat.

Svatba prince Harryho a Meghan je jedním z dalších historických okamžiků Velké Británie a její občané se veřejných oslav vždy účastní v hojném počtu. Je na nich znát, že vládnoucí královskou rodinu zbožňují a nenechají si ujít jediný slavnostní okamžik. Jejich křik a jásot byl neutichající.

[ad#pp-clanek-ctverec]

Celý obřad a dění okolo jste mohli sledovat na PP v rubrice Videoprostor.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (11 votes, average: 2,09 out of 5)
Loading...