14.5.2018
Kategorie: Politika

USA otevřely své velvyslanectví v Jeruzalémě

Sdílejte článek:

COM/HS

Spojené státy americké otevřely dnes, v den 70. výročí vzniku státu Izrael, slavnostně své velvyslanectví v Jeruzalémě. 

Hosty na slavnostní ceremonii přivítal americký velvyslanec v Izraeli David Friedman. Mezi přítomnými byli i poradci prezidenta USA Donalda Trumpa – Jared Kushner s manželkou Ivankou Trumpovou a izraelský premiér Benjamin Netanjahu. 

[ad#textova1]

Americký ministr financí Steven Mnuchin spolu s Ivankou Trumpovou slavnostně odhalili tabuli velvyslanectví, čímž se americká ambasáda oficiálně přestěhovala z Tel Avivu do Jeruzaléma. “Vítáme vás oficiálně a poprvé na velvyslanectví Spojených států zde v Jeruzalémě, hlavním městě Izraele,” řekla Ivanka Trumpová, dcera amerického prezidenta.

Proti otevření amerického velvyslanectví v Jeruzalémě protestovali v pondělí desetitisíce Palestinců. Nejméně 41 z nich přišlo o život v důsledku střelby izraelské armády na hranici s pásmem Gazy. Dalších 1700 osob utrpělo zranění, informovalo ministerstvo zdravotnictví v Gaze.

Podle izraelské armády byli tři Palestinci zabiti, když se snažili umístit při pohraničním plotu výbušné zařízení. Na protestech se zúčastnilo více než 35.000 Palestinců, uvedla armáda s tím, že demonstranti házeli na vojáky zápalné bomby, kameny a jiné předměty.

Izrael varoval obyvatele pásma Gazy, aby se během plánovaných hromadných protestů nepřibližovali k izraelským hranicím, neboť tím mohou ohrozit své zdraví nebo život.

[ad#pp-clanek-ctverec]

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 4,69 out of 5)
Loading...