11.5.2018
Kategorie: Ekonomika

Petr Bajer: “Takhle násilně a okatě to nedělali po uchopení moci snad ani komunisti!”

Sdílejte článek:

SOUKROMNÍCI

Předseda Strany soukromníků ČR Petr Bajer plně a veřejně podporuje statkáře Davida Nováka z Uherska na Pardubicku v boji proti zvůli úřadů. “S Davidem se znám osobně spoustu let, je to slušný a pracovitý člověk a likvidaci jeho minimlékárny ze strany Krajské veterinární správy považuji za naprosto nemorální a nejspíš i protiprávní,” prohlásil Petr Bajer.

[ad#textova1]

Uherský farmář zvolil poněkud neobvyklou formu protestu proti častým kontrolám veterinárních inspektorů, ale hlavně proti následným vysokým pokutám, které mohou vést až k uzavření provozu. Nechal si natočit video, ve kterém ukazuje jak chov krav, tak výrobu mléka a mléčných výrobků, a umístil jej s osobní kritikou činnosti veterinářů na facebook. Video zatím vidělo přes 160 tisíc lidí.

(viz zde: https://www.facebook.com/StatekUhersko/videos/10156064444339713/)

“Je to naprosto nemorální cílená likvidace malých živnostníků, jejichž zájmy se snažíme chránit. Bohužel se nejedná o ojedinělý případ. Takhle násilně a okatě to nedělali po uchopení moci snad ani komunisti,” zlobí se předseda Soukromníků. Úředníci Státní veterinární správy by si měli uvědomit, že by neměli být v první řadě jen represivní složkou. “Spousta věcí se dá řešit drobnou radou, upozorněním na závady a teprve potom, pokud nejsou pochybení v určeném termínu odstraněny, přistoupit k sankcím. Pokuty ale musejí být výchovné, ne likvidační, a to s ohledem na velikost a obrat,” zdůraznil Petr Bajer.

Připomněl, že minimlékárna v Uhersku každoročně vítězí v regionálních potravinářských soutěžích, jako je například Pardubický mls, a zpracovává jen 200 litrů mléka denně. “Uložené sankce tak odpovídají dvěma měsíčním obratům celého provozu, jehož výrobky patří mezi nejvyhledávanější na celém Pardubicku. Jestli statkáři hrozí další jen proto, že si dovolil rebélii, nedivil bych se mu, kdyby výrobu zastavil,” doplnil předseda Soukromníků. Fakt, že v případě další údajné šikany ze strany úřadů hodlá výrobu zastavit, už uherský farmář potvrdil médiím, konkrétně TV Prima.

 

Státní veterinární správa se proti farmářovu tvrzení a útoku na inspektorky rovněž ohradila prostřednictvím sociálních sítí. Jenže na svých stránkách zveřejnila jako argumentaci i dva roky staré fotografie se závadami, které byly podle farmáře Nováka okamžitě napraveny.

To se už vůbec Petr Bajerovi nelíbí. “To už je doslova nehoráznost, aby takhle úředníci placení z našich daní mátli veřejnost. Za to by měl někdo nést odpovědnost. Nejenže je to skandál, ale právě takováto manipulace může podnikání malého živnostníka poškozovat u zákazníků. Takhle tedy ne!”

[ad#pp-clanek-ctverec]

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (21 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...