15.11.2017
Kategorie: Kultura a tipy

Období chřipky je tady! Podle jakých příznaků ji poznáte?

Sdílejte článek:

Chřipka se řadí mezi velmi frekventovaná onemocnění. V minulosti byla považována za zcela banální záležitost. V současné době tomu tak není, jelikož postihuje zhruba 5 až 15 % celé populace. Nemocný člověk je fakticky vyřazen z běžného života a není na tom dobře zdravotně ani ekonomicky. Do zaměstnání se totiž s chřipkou rozhodně nevyplatí chodit. Proč se virus šíří právě nyní a jaké jsou příznaky, jež bychom neměli brát na lehkou váhu?

Co je vlastně chřipka?

Jedná se prakticky o infekci dýchacího ústrojí, kterou způsobují chřipkové viry. Ty pocházejí z čeledi Orthomyxoviridae a rodu označovaného jako Influenza. Ostatně anglicky se často používá výraz flu. Šíří se doslova expresně, a to kapénkovou infekcí. Přichází ve dvou velkých epidemiích, a to v zimě na severní polokouli a v letním období na té jižní. Onemocnět mohou lidé klidně i opakovaně, protože virus chřipky dokáže změnit svou vlastní strukturu a lidský organismus se mu prostě nedokáže ubránit.

Spousta různých příznaků…

Průběh onemocnění je poměrně náhlý. Často začíná v úplně zdravém stavu a situace se rychle mění. Příznaků je hned několik.

Zvýšená tělesná teplota

Stejně jako u většiny onemocnění podobného charakteru přichází po napadení těla virem horečka. Tělesná teplota se vyšplhá od 38 °C do 40 °C. Někdy mohou být teploty i vyšší.

Bolesti všeho druhu

Tradiční bývají především bolesti hlavy, pozadu nezůstává ani břicho. Dostavit se mohou i zažívací obtíže a dráždivý suchý kašel. Nepříjemné jsou také bolesti kloubního aparátu.

Celkové oslabení organismu

Vaše tělo bude při chřipce hodně oslabeno, takže bude mít chuť si lehnout. Nepříjemná je i rýma. Ta bývá spojena také s vykašláváním hlenů.

Jak na léčbu chřipky?

Mnohdy je léčba chřipky řešena za pochodu, a lidé dokonce chodí do zaměstnání. Optimální je ovšem zajít si k lékaři a následně řešit léčbu dle jeho instrukcí. Podávány jsou léky na snížení horečky, tlumení bolesti a kašle. Zajímavé informace o léčbě chřipky najdete na vicks.cz.

(PR)

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...