18.8.2017
Kategorie: Politika

Není už nějak přefašistováno?

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL

Je to hrůza. Fašista a nácek všude, kam se podíváš. Alespoň tak současný svět vidí a podávají naše hlavní media. Vyvrcholením bylo “zpravodajství” o nepokojích v Carlottesville v podání naší “veřejnoprávní”. Ta se už dlouho řídí zásadou, že když propaganda nezabírá, je nutno jí přidat a přejít na vyšší dávky.  A tak se nám dostalo, mimo jiné lahůdky, i záběrů na občany, vyvolávající “protižidovská hesla”. To je přece fašismus jak vyšitý!

[ad#clanek-respo]

Poselství bylo jednoznačné. Hydra fašismu, povzbuzena vítězstvím toho bídáka Trumpa, zvedá hlavu a ultrapravice provokativně pochoduje v ulicích…. A bohužel, nejen v USA. Také v Evropě sahá ultrapravice po moci. V Rakousku a Francii to bylo jen o chlup! I u nás společnost hnědne. Říkal to přece Bělohradský i Pehe. Všude sám nácek, fašoun, jen tihle tady jsou ultrapavicoví extrémisti…

Už to, vážení novináři, přesáhlo snesitelnou míru! Řádící fetky a dredaři z Antify, strhávající sochy jako v USA, anebo zapalující auta pokojných občanů, jako před nedávnem v Hamburku, jsou demonstranti, nebo “aktivisti”. Ale když se proti tomu někdo ozve, byť sebepokojnějším a sebekultivovanějším způsobem, tak je nácek. A na takové máme paragrafy!

Možná si někdo, třeba nějaký mediální teoretik z univerzity, nebo aktivní novinář se svými kamarády z neziskovky stále ještě myslí, že takovýmto způsobem, tedy označováním všeho nepohodlného za fašismus, zahluší “nevhodné” názory. Že spojením nežádoucích (tedy ne liberálně-levicových) postojů s něčím tak zprofanovaným, hnusným a všeobecně odsuzovaným, jako je nacismus odradí běžného, slušného člověka. Aby se styděl, zadat si veřejně s něčím tak ošklivým….

K tomu vám, milí teoretikové, spindoktoři a mediální mágové musím říct jednu poučnou příhodu. Udála se už před dvěma lety. Tehdy mi jeden kamarád, prostý, ale přemýšlivý elektrikář okolo šedesátky řekl následující větu: “Ty znáš všelijaký lidi. Nemáš prosím tě kontakt na ty fašisty?” Na mou udivenou otázku proč, ten dobrý muž odvětil: “No, podle toho, co o nich říkají v televizi, tak mají docela rozumné, normální názory. Tak že bych se k nim dal…”

Tu to vidíte, milí mediální teoretikové. Přepískli jste to. Už před lety. A proto už ty vaše nálepky dávno nefungují. Jestliže každého, kdo nevítá s otevřenou náručí muslimského nájezdníka, kdo nechce ještě více práv pro úchyla, více peněz pro příživníka a ještě tvrdší postih životního stylu běžného pracujícího nazýváte náckem a fašounem, pak se nesmíte divit. Nesmíte být překvapeni, když se lidé na potkání představují jako: “zarytý xenofob, zuřivý antiislamista, no takový běžný fašoun…” A mají z toho srandu. Všeobecně sdílenou.

Ale zpět k Carlottesville a těm zpropadeným protižidovským heslům. Na ČT 1 nám (jako obvykle) zatajili jednu maličkost. Takovou historickou souvislost. Když totiž v americké občanské válce “jih” prohrál, rozhodli vůdcové vítězného “severu” o konfiskaci půdy a majetků drtivé většiny jižanských elit, bílých zámožných rodin, které podporovaly válečné úsilí Konfederace. Kongres USA k tomu vydával jakési poukázky nebo dekrety. Nikomu z běžných seveřanů se tam na jih, do nepřátelského prostředí moc nechtělo. Až se toho ujali někteří příslušníci židovské komunity, zejména z New Yorku, Baltimore a dalších velkých měst na severu, kteří za laciný peníz nakoupili u vojenské konfiskační správy ve Washingtonu dekrety na pozemky a nemovitosti na poraženém jihu.

Vybaveni úředními příkazy vyráželi na jih a konfiskovali a zabavovali. Chovali se zhruba tak, jak u nás rudé gardy v pohraničí, po odsunu Němců. Říkali jim carpetbaggers. Ta vzpomínka zůstala v kolektivní paměti po generace. A z nějakého důvodu si místní lidé spojují tehdejší události, i dnešní problémy, jako chudnutí, zadlužování, exekuce, vysávání svých zdrojů a neustálé útoky na svůj životní styl se stejnou komunitou. Sídlící na severu. Možná ve stejných městech, která k nim kdysi vyslala nájezd carpetbaggers. Tam, kde se k nebi vypínají banky, u nichž je velká část obyvatelstva zadlužena. Tak, jako u nás.

Zkrátka ti běžní bílí, pracující lidé jihu Spojených států zažívají v posledních letech podobné pocity, jako kdysi jejich prapradědové. Že ze severu opět přichází (z rozhodnutí vlády) jacísi zlí, nepřátelsky naladění lidé, zaštítění státní mocí, aby kořistili z jejich majetků, pošlapávali jejich tradice a programově ničili jejich způsob života.

Je to až tak nepochopitelné? A hlavně, co je na tom fašistického?

[ad#pp-clanek-ctverec]

vylicil

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (54 votes, average: 4,78 out of 5)
Loading...