15.5.2017
Kategorie: Společnost

Schengen selhal – co dál?

Sdílejte článek:

PETR MACH

Myšlenka zrušení hraničních kontrol uvnitř EU byla hezká. Je pohodlné, když lidé mohou volně překračovat hranice a jezdit do ciziny na dovolenou a za prací bez zastavení. Nesmí to ale být na úkor bezpečnosti našich občanů. Schengen selhal.

[ad#clanek-respo]

Aby systém bez vnitřních hraničních kontrol fungoval, musí být splněna jedna zásadní podmínka – že jsou hlídány hranice vnější. A to se nestalo. Do Evropy přišlo volně asi milion migrantů ze Sýrie, Libye, Afghánistánu či Somálska – tedy zemí, jejichž obyvatelé trpí válečnými konflikty, ale které jsou zároveň základnami pro nejrůznější skupiny islamistických teroristů. Ti, když není hranice hlídaná, mohou přicházet ilegálně, bez platných víz, bez předložení platného pasu na hranicích. V praxi nejde odlišit, kdo je mírumilovný uprchlík a kdo přívrženec Islámského státu. Islamisté se přimíchávají mezi válečné uprchlíky, a je proto sebevražedné nechávat hranice otevřené.

Na vině selhání schengenského systému je Itálie a Řecko, které své hranice nehlídaly, jak měly. Na vině je také EU, která místo aby se svojí agenturou Frontex pomáhala Itálii a Řecku hlídat hranice, podílela se na přivážení migrantů do Evropy. A na vině je Německo, které porušilo Dublinskou úmluvu a pozvalo Syřany bez platných víz do Německa.

Mezitím Maďarsko a Bulharsko postavily plot na svých hranicích a zastavily tak pozemní trasu pro migranty z Turecka. Po moři ale dál migranti připlouvají do Itálie a Řecka. V Německu je na milion lidí, kteří dostali od Německa povolení k dočasnému pobytu. Nemají sice právo cestovat do jiných zemí EU, ale hranice hlídané nejsou, a tak reálně cestovat mohou.

Češi v ohrožení

Irácký migrant Abdullah Hussein, registrovaný v Německu jako uprchlík, který v lednu 2016 okradl barmanku v nočním klubu v Horní Folmavě, neměl české vízum a dostal se k nám bez povolení taxíkem z Německa, kde pobíral sociální dávky. Měl být registrován v uprchlickém táboře v Bavorsku 30 km od českých hranic, tam se ale nezdržuje a německá policie nemá informace o tom, kde se nachází. Soud s ním nyní probíhá v jeho nepřítomnosti a on je neznámo kde.

Amis Amri, migrant zřejmě z Tuniska, který zabil ve jménu Islámského státu ukradeným kamionem 12 lidí (včetně Češky Nadi Čižmárové, matky pětiletého syna) a dalších 50 zranil na trhu v Berlíně v prosinci 2016, volně přejel do Belgie a Itálie, kde byl dopaden a zastřelen policistou jen díky namátkové kontrole na ulici.

Schengen selhal a není to naše vina. Schengen je zónou volného migrování bez hraničních kontrol nejen pro Čechy jedoucí na dovolenou, ale bohužel také pro ilegální přistěhovalce, pro lupiče a teroristy.

Spolupracujme v rámci Visegrádu

Česká republika nemůže být otevřená každému. Např. Somálci, Iráčané, Libyjci, Afghánci potřebují pro cestování do České republiky vízum. V praxi se k nám ale můžou dostávat bez víz ilegálně. Evropská unie, Německo ani vnější země EU nedokážou zajistit, aby se k nám lidé bez víz ilegálně nedostávali. Proto je na nás, abychom své hranice hlídali a chránili tak bezpečnost České republiky.

Naším cílem by mělo být maximálně usnadnit našim občanům cestování a současně zajistit jejich bezpečnost. Proto navrhuji neprovádět žádné hraniční kontroly směrem ven z České republiky, ale obnovit pasovou kontrolu na letišti při příletu a provádět kontroly na pozemní hranici při příjezdu.

Současně by Česká republika měla uzavřít dohodu o kontrole vnější hranice v rámci Visegrádské skupiny zemí střední Evropy. Maďarsko už své východní hranice řádně kontroluje, Polsko dobře kontroluje hranici s Ruskem. Pokud by se tyto země zavázaly ke kontrole vnější hranice, pak bychom mohli mít bez obav volné cestování bez zastavení s Polskem, Slovenskem a Maďarskem.

Hlídání vlastní hranice je nezbytnou podmínkou samotné existence státu. Do svého bytu také nevpustíme každého a kolem zahrádky také máme plot. I stát musí mít svoji hranici.

Schengen byl pokusem o usnadnění cestování, který selhal. Udělejme nyní rozumnou dohodu se Slovenskem, Polskem a každým státem, který se rozhodne své vnější hranice zodpovědně chránit. Máme na to být bezpečnou zemí a současně zachovat našim občanům pohodlí při cestování.

[ad#clanek-respo]

ZDROJ: PetrMach.cz

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (28 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...