6.4.2017
Kategorie: Ekonomika

Co má společného americký film Brubaker a české EET?

Sdílejte článek:

JAROSLAV MÍTH

Ve slavném americkém filmu Brubaker s Robertem Redfordem v hlavní roli je hned v úvodu popsán jeden z důvodů, proč a jak bylo vlastně u nás Babišem zavedeno EET.

[ad#clanek-respo]

V politice často platí, že deklarovaný a skutečný zájem autora právní změny jsou dvě odlišné věci. Všichni se pak vysilují v polemice s tím deklarovaným (falešným, nepodstatným) záměrem a dělají poslušně to, co tvůrce vlastně chtěl, odvádí pozornost od skutečného autorova záměru.

A teď se vraťme k filmu Brubaker. Nezákonnosti v jedné věznici dosahovaly již takových rozměrů, že je nešlo přehlížet. Proto nový ředitel věznice Brubaker v podání Roberta Redforda přijíždí v utajení jako jeden z nově nastupujících vězňů, aby se na vlastní oči přesvědčil, jak to tam vypadá. A co se stalo? Kápové na světnici náhodně vybrali některé nově příchozí vězně a seřezali je. Proč? Nic neudělali, neporušili žádné nepsané vězeňské pravidlo, jen byli noví. Kápové je seřezali proto, aby všichni věděli, kdo je tady pánem.

S myšlenkou EET přišel Andrej Babiš a nadšeně se k ní přidali lidovci a socialisté. Deklarovaným cílem bylo zvýšení výběru daní a narovnání podnikatelského prostředí. No kdo by se pod to nepodepsal.

Ve skutečnosti chtěli něco jiného. Nikdo ze skutečných expertů si nemohl myslet, že k narovnání podnikatelského prostředí pomůže důsledná kontrola hospodského v Zapadlé Lhotě, když velké korporace dostávají ve stejné době od vlády dary v řádu stovek milionů korun.

Co byl tedy hlavní cíl zavedení EET? Ukázat, kdo je tady pánem! Občané měli moc svobody, a to vláda nechce. Tak zavede evidování, kontrolování, šmírování, šikanování, začne rozkládat společnost výzvami k udavačství. Naše dnešní vláda chce, aby lidé měli strach, takovým se snáze vládne.

Kápové ve filmu jen tak zmlátili vězně, naše vláda preventivně „zmlátila“ podnikatele zavedením EET. A aby se kápům i vládě lépe vládlo, začali rozeštvávat jednotlivé skupiny ovládaných mezi sebou. Kápové v americké věznici černé a bílé vězně, vláda zaměstnance a živnostníky.

Ani to štvaní zaměstnanců proti živnostníkům není nic nového, to už vymyslel Heydrich. Dnešní aktivističtí novináři brojí proti hospodskému Danu Krátilovi, za Protektorátu aktivističtí novináři útočili na obchodníka Šábelese.

Kulisy se změnily, princip ale zůstává.

[ad#pp-clanek-ctverec]

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (35 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...