18.3.2017
Kategorie: Společnost

Žádná záhada, milá skvělá Gábino – opozice podvědomí!

Sdílejte článek:

DAVID GRUBER

„Neumím si to vysvětlit,“ pravila těsně po závodě v biathlonovém sprintu naše skvělá krásná Gabriela Koukalová. „Daleko méně se snažím, a střílím mnohem přesněji, úspěšněji. Je to pro mne záhadou.“ Nechytejte mne, prosím, v citaci Gábininých vět za slovíčko – ale smysl je přesně tento. Viz zdroj níže.

[ad#clanek-respo]

Tento psychologický jev už více než třicet let nejen že není záhadou, ale přednáší a procvičuje se v grubrovském školství již více než třicet let. Každé „děcko“, pokud na kurzu trošku dává pozor nebo trošku pozorně čte mé hlavní knížky, to zná; a touto znalostí převyšuje mnohé naše či zahraniční vědecké a univerzitní špičky, kteří kolem toho chodí jako kolem záhady a krčí rameny…

Každý můj normální dospělý absolvent kurzu či pozorný čtenář toto zužitkovává a zároveň se tím baví snad denně v komunikaci s jinými lidmi, při pracovní snaze o úspěch a osobní prosperitu.

Zjednodušeně a telegraficky: Jde o kverulanta a oponenta naších vědomých volních snah – o naše oponující podvědomí. Když na ně hodně vědomě tlačíme, tak Pan Podvědomí – devadesátiprocentní psychický ředitel našeho já – vrhá to naše já do situace opačné. Snížíme tlak – sníží se protitlak – a najednou všechno jde. Střely se trefí do všech terčů, uspějeme u zkoušky či konkurzu, zvládneme trému, rozmluvíme se plynně anglicky, ba porazíme (dámy) psychogenní neplodnost, zvládneme v konfliktu sebevědomého vzteklého nafoukance, zvládneme prokrastinaci, pochopíme princip placeba, talismanů, hypnózy, úspěšněji si namluvíme partnerku či partnera… a máme v kapse stovky, opravdu stovky dalších užitečností.

A jsou i další dva, ještě efektivnější postupy, jak vyzrát na naše oponující podvědomí…

Toto jsou prostě multimetody neboli psychovzorce (tedy – ta o opozici podvědomí je jen jedna z desítek již známých a v naší zemi vynalezených). Toto znamená jednou se naučit a v mnoha oblastech využít. (U metod je s učebními náklady a množstvím oblastí uplatnění1 : 1, u multimetod 1 : mnoho.) Toto je prostě v informační psychologii stejný převrat jako v informační technologii přechod od papírových notesů k iphonům. Toto je high-tech know-how české provenience, kterým jsme mohli už dávno ohromit zbytek světa, pokud by nebylo malé české rovnostářské závistivosti. Pokud by nebylo partiček těch, kteří směli po maturitě studovat v denním studiu univerzitu a dělat oficiální vědecko-pedgagogickou kariéru… a kteří mají dnes v ruce otěže státních vzdělávacích penězotoků a s vražednou závistí shlížejí na toho, kdo takto studovat a vědecky publikovat nesměl, ale značně je ve výsledcích bádání převyšuje…

Toto je know-how, kterým jsme mohli naučit sebe i svět matematizovat psychologické komunikační problémy a výzvy, rozložit je na „prvočinitele“, změřit dosud tak vágní záležitosti jako manipulaci, konflikty, emoce, touhy, animozity, návyky, afekty… prostě vyšvihnout informační psychologii na takovou úroveň, kam se v posledních desetiletích vyšvihly informační technologie. A zlepšit náš zhoršující se svět.

Ale – nestalo se tak. Důvodů je řada – podívejte se aspoň na prohlášení signované řadou českých velmi důvěryhodných osobností zde a zde a zde.

Mohli jsme ohromit zbytek světa…

Nejúžasnější je však to, že stále ještě můžeme…

[ad#pp-clanek-ctverec]

Zdroj: Přímý přenos ze Světového poháru v biathlonu, Oslo, ČT sport, sobota 18. 3. 2017, 12:50 hod.

gruber

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 3,33 out of 5)
Loading...