2.3.2017
Kategorie: Ekonomika

Jsme montovna nebo co jsme?

Sdílejte článek:

MILAN ZELENÝ

Už dvacet let je varuji, že ČR je levnou montovnou Evropy a částečně i světa. Politici to ignorují a pokračují v neblahé „strategii“ devadesátých let odprodejem a rozprodejem českého kapitálu do zahraničí. Namísto české ekonomiky máme tedy jen ekonomiku „na českém území“, a to jednu z nejchudších v Evropě.

[ad#clanek-respo]
 .
Takový dlouhodobý výsledek a trend nelze narychlo zastavit předvolební „fidlovačkou“. Nejde o to, co si „přejeme“ – každý zvysoka kašle na to, co si „přejeme“: důležité je, co v posledních dvaceti letech děláme. Proč prodáváme i to poslední, co nám ještě zbývá? Proč poskytujeme výhody zahraničním kupčíkům a uvalujeme zcela neúnosné nevýhody na vlastní podnikatele, národní kapitalisty, regiony i lokality? A nikdo se jich na to neptá.  
 
Bylo by jednoduché vinit politiky devadesátých let, kteří „strategii“ rozprodeje českého kapitálu do cizích rukou prosadili a zahájili. Byli nezkušení a bezradní, a přitom arogantní a učebnicově sebevědomí, takže se jim podařilo přesvědčit i nebohé masy, které byly ještě méně informované než oni.
.
Spíše je ale třeba vinit ty, kteří po celé dekády v této strategii pokračovali a pokračují, i přesto, že se celý svět ubírá právě opačným směrem: k posilování národních, regionálních a lokálních ekonomik ve smyslu inovace, technologizace a digitalizace za účelem hledání autonomie a nezávislosti. Namísto toho si naše politické „elity“ prosazují závislost, podřízení a nevlastnictví – v přímém rozporu s odkazem Tomáše a Jana Bati – nejlepšího to modelu národního kapitalismu, který jsme ignorovali až v míře nepochopitelné. Jen v krátkých obdobích předvolebních dochází alespoň k verbálnímu oslabení nešťastné strategie let devadesátých, jejíž dlouhodobé následky se nesnaží nikdo odhadnout či popsat.
 .
[ad#pp-clanek-ctverec]
 .
 .
ZELENY
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 4,96 out of 5)
Loading...