2.2.2017
Kategorie: Politika

Restartujme 17. listopad!

Sdílejte článek:

VÍTĚZSLAV DOBEŠ

Ne, není třeba volit mezi Andrejem Babišem a ČSSD, i když se nám to aktuálně dvě nejsilnější vládní strany téměř neustále snaží namlouvat. Nemusíme volit mezi zlem a menším zlem. Dokonce ani nemusíme volit „hodné strýce a tetky“ z KDU-ČSL, kteří se spojí s kýmkoli, jen aby si taky přičichli k lizu.

[ad#clanek-respo]

Když veřejnost po 17. listopadu 1989 konečně povstala a v ojedinělé konstelaci lidských dějin si znovu vyvzdorovala svobodu, nikdo nemohl tušit, že se Československo rozpadne a kdo bude v roce 2017 v nástupnických státech vládnout. Na Slovensku je to odpudivý bývalý bolševik Fico; v Česku máme na krku socialistického aparátčíka Sobotku, který mně osobně čím dál více připomíná jakousi obdobu jiného dějinného tragéda – totiž Alexandra Dubčeka; sám Sobotka je pak ve vleku další obskurní figury, Andreje Babiše. A tento dobrý muž jde na všechno v životě pěkně ze zákulisí: estébákem nebyl, jen se namočil. Do politiky šel, až když přišel o všechny klíčové zákulisní nitky na vrcholnou státní moc a míra zadlužení jeho firem se stala neúnosnou…

Chápu, že lidé jsou už vrcholně unaveni všemi těmi figurami napříč politickým spektrem. Když vidíte v televizi sebevědomě blábolit kdejakého kokota, který by v civilizované zemi seděl v base nebo by alespoň nesměl kvůli hanbě vyjít na ulici, člověka to otráví. Když někoho volíte v komunálu, on uspěje, ale ve vládnoucí koalici stejně nakonec usednou bývalí veksláci, bolševičtí prokurátoři a jiná podobná havěť, pozvolna ztrácíte víru v to, že žijete ve správný čas na správném místě. V takové konstelaci je pak velmi lehké podlehnout vábení někoho, jako je Andrej Babiš. Pokud je všude zmar a špína, i jednooký mezi slepými je spásou…

Přesto se lze této beznaději vyhnout: stačí volit Piráty, Svobodné a další, kteří nabízejí přemýšlivý dialog. Nikdo nemusí být součástí tupého stáda, které volí podle toho, jak mile se na něj kdo usměje či proti čemu se vymezuje.

A pak je tu ještě jedna možnost. Jestli je pravda, že desítky tisíc živnostníků zvysoka kašlou na Babišovu druhou fázi EET (tito lidé si ještě nevyzvedli příslušné registrační údaje), ve vzduchu je něco jako vzpoura. Nemusíme na sobě nechat štípat dříví jen proto, že si necelá polovina obyvatel této země – tedy evidentní menšina – zvolila lidský odpad a hnus.

Restartujme 17. listopad. Druhý pokus o standardní demokracii není hanba ani selhání.

[ad#clanek-respo]

ZDROJ: Vítězslav Dobeš

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (22 votes, average: 4,68 out of 5)
Loading...