24.1.2017
Kategorie: Politika

Mezi “západními elitami” vládne zděšení

Sdílejte článek:

VÁCLAV MUSÍLEK

Mezi západními elitami vládne zděšení. Trump odmítl ve svém inauguračním projevu jimi nastavená pravidla hry. Říkal totéž, co v kampani.

[ad#clanek-respo]

Svůj projev věnoval těm, kteří jej zvolili. Milionům obyčejných Američanů. Měl jich na osm set tisíc přímo před sebou a další desítky milionů u televizí, rádií, notebooků, mobilů. Mluvil k nim a neměl žádné slitování s těmi, kteří způsobili pokles prestiže jejich země a ještě z toho získali vlastní prospěch. Žádné, co jsme si to jsme si, teď jsme zase kamarádi, jak mu doporučovali političtí komentátoři, včetně těch našich.

Trump nežádal o podporu establishment.

Poděkoval svým voličům a dal jim jasně najevo, že ze svých slibů nehodlá ustoupit. Nejvíce mluvil o těch nejsložitějších úkolech, které si vytkl. O tvorbě nových pracovních míst pro Američany v Americe. O návratu výroby zejména do dnes zpustošených lokalit s vysokou nezaměstnaností a z toho vyplývající mírou frustrace lidí. Bude to těžký úkol, ale nikoli nesplnitelný.

Naději pro Američany je, že Donald Trump se ve svém inauguračním projevu nezachoval jako politik, ale jako chlap. Namísto lavírování, ustupování a mlžení přišla jasná a tvrdá slova.

Slova, která šokovala všechny politiky a komentátory, kteří se naučili vyhýbat problémům, které trápí občany a namísto nich nastolovat vlastní témata, jejichž hlavním cílem je odvést debatu jiným směrem. A ještě si z nich udělat dobrý byznys a občany vypeskovat za to, že nejsou dostatečně vstřícní k jejich daleko dopředu mířícím vizím.

Tento pokrytecký diskurz v Americe s nástupem Trumpa včera skončil. Je načase, aby spolu s ním si čert vzal celou kulturu politické korektnosti a mistrování občanů jimi zvolenými reprezentacemi. Sama však taková změna nepřijde. Donald Trump ji americkým voličům nabídl a oni ji přijali.

Teď je na řadě Evropa. Dokážeme to také?

[ad#clanek-respo]

ZDROJ: Facebook Václav Musílek

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (39 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...