20.1.2017
Kategorie: Politika

Donald Trump: Všechno se dnes začne!

Sdílejte článek:

REC/HS

Nastupující americký prezident Donald J. Trump otevřel svůj dnešní slavnostní inaugurační den tweety: “Všechno se dnes začne!” Dále svým příznivcům na sociální síti vzkázal: “Uvidíme se na přísaze v 11:00 (17:00 SEČ).”

[ad#clanek-respo]

Budoucí hlava státu s budoucí první dámou USA Melanií začali dnešek ranní mší v episkopálním kostele sv. Jana, který se nachází u Bílého domu ve Washingtonu. Následně byli do Bílého domu pozváni na ranní čaj s dosluhujícím prezidentem Barackem Obamou s manželkou Michelle.

Inaugurační ceremoniál se začne v 9:30 místního času (15:30 SEČ) hudebním vystoupením. V 11:30 (17:30 SEČ) složí přísahu viceprezident Mike Pence. Mandát prezidenta Obamy končí v poledne místního času (18:00 SEČ). Mezi 11.45-12.00 h (17.45-18.00 h SEČ) se uskuteční slavnostní přísaha 45. prezidenta USA Donalda Trumpa do rukou předsedy Nejvyššího soudu a následně první Trumpův proslov v úřadu prezidenta.

Trump položí ruku na tutéž Bibli, na kterou přísahal jeden z nejvýznamnějších prezidentů Spojených států Abraham Lincoln, jakož i jeho předchůdce Barack Obama. Podle zákona řekne: “Slavnostně přísahám (nebo prohlašuji), že budu čestně vykonávat funkci prezidenta Spojených států a podle svých sil budu zachovávat, střežit a bránit ústavu Spojených států.” Text prezidentské přísahy stanoví americká ústava ve svém druhém článku a má v angličtině přesně 35 slov. Skládající prezident nesmí říct ani jedno slovo mimo předepsaný slovosled.

Viceprezident Mike Pence bude skládat přísahu na Bibli, která byla použita při inauguraci Ronalda Reagana. Funkční období nově zvolené hlavy státu a viceprezidenta se podle ústavy USA začínají přesně v poledne 20. ledna.

Po přísaze následuje inaugurační průvod po aleji Pennsylvania Avenue dlouhé 2,4 kilometru (21.00-23.00 h SEČ), cestu budou lemovat statisíce diváků. Večer místního času (sobota 1.00-5.00 h SEČ) se Trump a Pence s manželkami zúčastní třech oficiálních inauguračních plesů.

[ad#clanek-respo]

ZDROJ: hlavnespravy.sk

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...